Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Ritlandkrateret
    Geoturisme

    Ritlandkrateret

    Av Ingvild Carstensjuni 11, 2015
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Et meteorittnedslag for mer enn 500 millioner år siden har skapt en liten geologisk godbit midt i hjertet av Rogaland. Ritlandkrateret er fremdeles synlig for de som har lyst på en liten fjelltur.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Fenomen/Attraksjon

    Krater

    Stedsangivelse (fylke, kommune, sted)

    Rogaland Fylke, Hjelmeland kommune, Kleivaland-Ritland

    Adkomst

    Fra Stavanger med ferje/buss til Tau og videre til Hjelmeland, ca. to timer, deretter 15 km på bilvei til Kleivaland. Det tar ca. to km å gå på skogsvei til krateret.

    Lang begrunnelse

    Krateret er et kambrisk meteorittkrater 2.5 km i diameter. Unike blotninger av kraterveggene, rasmaterialet og fossilførende alunskifer og grunnmarin sandstein som fyller igjen krateret. Klare relasjoner til det subkambriske peneplanet og til de kaledonske skyvedekkene som er spektakulært blottet ved turstien østover.
    Mye brukt ekskursjonslokalitet for impact, sedimentologi, strukturgeologi og regionalgeologi. NFR-støttet prosjekt. Hjelmeland kommune er involvert og har bl.a. kraterutstilling sommeren 2010.
    Ritlandstrukturen har vært kjent som et sannsynlig meteorittkrater i ca. 10 år, men det var først i 2008 vi fikk bevis i form av smeltemateriale og sjokklameller i kvarts. I 2009 startet vi opp et 3-årig NFR-prosjekt med post-doc, PhD og to masterstudenter på UiO, ledet av Henning Dypvik. Hovedmålet er grunnforskning på impactet, men det er også en viktig del av prosjektet å legge til rette geologien for elever, studenter og naturinteresserte personer.
    Hjelmeland kommune er svært interesserte i prosjektet og ser på muligheten til å bruke krateret til å profilere kommunen.
    Den geologiske hovedattraksjonen er Ritlandstrukturen, der også ikke-geologer kan få et godt inntrykk av hvordan det opprinnelige krateret så ut, kreftene som virket da grunnfjellet ble knust ved sammenstøtet og utstrekningen av rasmaterialet fra kraterkantene. Som ekskursjonsmål bør en se på hele det ca 10 km2 store området mellom Ritland og Melands-Grønahei. Her får en demonstrert det subkambriske peneplanet, de kambriske sedimentene og de kaledonske overskyvningene i et meget godt blottet fjell-landskap, og en får et inntrykk av relasjonene mellom krateret og peneplanet som ble truffet. Sedimentene på peneplanet og i krateret er så godt som udeformerte, og krateret gir mulighet til å studere innfyllingen av et sedimentbasseng med ulike typer rasmasser, massestrømmer og marin skifer med oppgroving til grunnmarin sandstein. De tålmodige finner trilobitter eller gravespor av trilobitter. Skyvegrensa under de kaledonske dekkene utgjøres av en mylonitt som er noen få cm tykk og sekvensen er perfekt blottet i et stort område langs turiststien.
    Mesteparten av området ligger i Lusaheia landskapsvernområde. Det har også en interessant flora, med planter som trolig er vandret inn fra de isfrie områdene i Nordsjøen i siste del av istida. Både norsk malurt og skredmjelt vokser innenfor Ritlands-strukturen. Skredmjelt er i Norge bare funnet på noen få plasser i Hjelmeland kommune.

     

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bømlo

    februar 3, 2025

    Gull: Gisna

    januar 6, 2025

    En visuell fornøyelse

    desember 6, 2024
    Vis 2 kommentar(er)

    2 kommentarer

    1. Steve Muller on januar 20, 2020 22:23

      I can’t find some other geology tourist places near here (Stavanger) that I think I’ve seen on this website. One is near Vikeså, I think a huge gravel moraine. My grandkids are fascinated with this stuff so I’d like to find a source similar to geo365 that lists these types of sites in Norway, alphabetically, by location, so I can show them. Can you help me find such a source? Thanks!

      • Ronny Setså on januar 23, 2020 08:55

        Steve,

        Although our new map is not yet functional, you might have a look at Geofunn (there is a search function and also a list):
        https://geofunn.no/

        Also, the Geological Survey of Norway provides a similar service: http://geo.ngu.no/kart/geologiskarv/

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene
    May 14, 2025

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Oppnådde gjev status
    May 06, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.