Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Sarkofag som endelig løsning
    Bergindustri

    Sarkofag som endelig løsning

    Av Ronny Setsåjuli 10, 2024
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    AF Decom har blitt tildelt kontrakten vedrørende opprydning av det lavradioaktive avfallet ved Søve gruver i Telemark.

    De lavradioaktive massene ble deponert i denne skråningen og er blandet med andre materialer og delvis dekket av vegetasjon. Nå har AF Decom blitt tildelt kontrakt om opprydning inkludert deponering. Foto: NND

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Så skal sagaen om det lavradioaktive avfallet endelig endes. Norsk nukleær dekommisjonering (NND) kunne i juni 2024 meddele at de har valgt leverandør og metode for opprydning av slagget ved Søve gruver i Nome kommune i Telemark.

    Kontrakten ble tildelt AF Decom, som har tilbudt en løsning der de lavradioaktive massene plasseres i en sarkofag av betong. Sarkofagen, som skal ligge på samme tomt, vil bestå av flere barrierer og ha en levetid på minst 1 000 år. Med denne løsningen elimineres behovet for transport og mellomlagring av massene, og det vurderes at risikoen for spredning av materiale er liten.

    Det har blitt jobbet med å finne en løsning for å få fjernet massene i en årrekke. I 2014 påla Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet regjeringen å rydde opp. Da NND i 2021 la ut jobben på anbud og tildelte kontrakt til en av tilbyderne kunne lokalbefolkningen puste lettet ut.

    – Det har vært en lang kamp, nå gleder vi oss over at arbeidet skal igangsettes, og at området om noe tid igjen kan benyttes uten begrensninger, samt at avfallet ikke lenger fører til ulemper for lokalbefolkningen og miljøet, uttalte Bjørg Tveito Lundefaret, ordfører i Nome kommune, til NND i 2021.

    Men gleden ble kortvarig. En av de andre tilbyderne klaget inn tildelingen og fikk medhold på at NND hadde brutt anskaffelsesregelverket. NND avlyste anskaffelsen og måtte starte prosessen på ny.

    Kartet viser sannsynligheten for at en viss strålingsmengde overskrides (0,4 mikrosievert per time). Et røntgenbilde hos tannlegen gir til sammenlikning 5 – 10 mikrosievert. Slagghaugen er merket A. Kilde: IFE rapport 2012

    Jobben omfatter å grave ut, frakte og deponere ca. 5 000 tonn lavradioaktivt slagg. Dette avfallet er et resultat av tidligere gruvedrift og metallurgisk industri. I årene 1953 – 1965 utvant Norsk Bergverk AS metallet niob.

    Niob er et relativt sjeldent grunnstoff i jordskorpa som brukes i stållegeringer, i elektronikk, til medisinsk og optisk utstyr og i kjernereaktorer. I driftsårene produserte Søve Gruver 350 – 400 tonn per år, noe som representerte 15 – 20 prosent av verdensproduksjonen på den tiden.

    Slagget ble produsert under fremstillingen av ferroniob og har forhøyede konsentrasjoner av uran og thorium. Dette ble deponert i en skråning utenfor verkstedbygningen, og i dag er slagget blandet med andre materialer og er delvis tildekket.

    Uranet og thoriumet er ikke vannløselig, og det er dermed ingen fare for radioaktiv avrenning mot innsjøen og drikkevannskilden Norsjø som ligger et steinkast unna.

    Niobforekomsten er en del av Fensfeltet. Feltet utgjør restene av en gammel vulkan der lavaen kom fra et karbonatrikt magma. Noen av de stedegne bergartene på Fensfeltet er også rike på sjeldne jordartsmetaller, og forekomsten er den største dokumenterte i Europa.

    RELATERTE SAKER

    Godkjenner gruveplan

    juli 21, 2025

    Sølv: Kongsberg

    juli 7, 2025

    Grønt lys for gruvetunnel

    juli 2, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Sørøst-Grønland stiger raskere enn resten av øya 
    Jul 25, 2025

    Sørøst-Grønland stiger raskere enn resten av øya 

    Slik så Norge ut i kambrium
    Jul 21, 2025

    Slik så Norge ut i kambrium

    Ser litiumpotensial på norsk sokkel
    Jul 17, 2025

    Ser litiumpotensial på norsk sokkel

    Mindre skogbranner, men …
    Jul 15, 2025

    Mindre skogbranner, men …

    Fem ganger mer kraft fra jordens indre  
    Jul 10, 2025

    Fem ganger mer kraft fra jordens indre  

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.