Leteselskapet Ree Minerals skriver i en pressemelding at de med bakgrunn i to vellykkede borekampanjer i 2022 og flere års undersøkelser rundt forekomsten og mulig fremtidig gruvedrift, skal definere sine første ressurser av sjeldne jordartsmetaller.
Ressursene skal være i tråd med den kanadiske, anerkjente bransjestandarden NI 43-101, og ressursene vil i første omgang være klassifisert som inferred (antatte). Dette blir et av de eneste definerte REE-ressursene i EU/EØS, påpeker selskapet.
Den første rapporterte ressursen vil være et første viktig skritt på veien mot en mulighetsstudie som kan demonstrere at forekomsten er økonomisk drivverdig med anerkjente utvinningsteknologier.
Neste steg er å jobbe prosjektet mot såkalt «indicated resources and reserves» og ytterligere prosesstekniske studier for å oppkonsentrere REE-malmen til produkt.
Selskapet har lang fartstid ved Fensfeltet. De fant sjeldne jordartsmetaller i 2011 og har siden gjennomført flere boreprogrammer og oppfølgingstester.
I 2022 gjennomførte de to boreprogrammer og har totalt, gjennom fire boreprogrammer, boret nærmere 11 km.
Ree Minerals er også det eneste selskapet som sitter med utvinningstillatelse for sjeldne jordartsmetaller av Direktoratet for Mineralforvaltning (siden 2014).

Fensfeltet i Telemark er trolig Europas største forekomst av sjeldne jordartsmetaller. Dette er en gruppe metaller med en lang rekke bruksområder og svært varierende utbredelse (noen av dem er ikke så sjeldne som navnet skulle tilsi).
geo365.no: Skryter på seg «Europas største»
De sjeldne jordartsmetallene, som gjerne forkortes REE (rare earth elements), er viktige i geopolitisk sammenheng, og vårt moderne liv er avhengig av dem. Flere av dem anvendes også i materialer og konstruksjoner som er relevant for det grønne skiftet.
Per i dag har ikke Europa egen produksjon av sjeldne jordartsmetaller, og REE står på listen over det EU-kommisjonen regner som kritiske metaller.
Både EU og Norge har stor grunn til å heie frem nye gruveprosjekter, og Fensfeltet kan bli en viktig bidragsyter for å sikre etterspørselen etter metaller som kreves i det grønne skiftet og til vårt høyteknologiske samfunn generelt.
Norske REEtec planlegger et anlegg for REE-separasjon på Herøya i Porsgrunn som kan stå klart allerede i 2024.
Regiongeolog Sven Dahlgren publiserte i 2019 en rapport som anslår at Fensfeltet konservativt kan holde 30 – 50 millioner tonn TREO-malm (total rare earth oxides) med en gjennomsnittlig gehalt på 1 – 2 prosent.
NGU rapporterte i 2022 om en in-situ (brutto) verdi på hele 1 103 mrd. kroner (og potensielt 11 880 mrd. kroner!) for Fensfeltet basert på nåværende anslåtte REE-ressurser, thorium ikke inkludert.
Det er for tiden to norske selskaper som driver leting på Fensfeltet: Rare Earths Norway og Ree Minerals. Ett tredje selskap, REE Exploration, fokuserer på leting utenfor feltet.
Bransjestandarden NI 43-101 er intet mindre enn et oppsett for hva som må med i en offentlig tilgjengelig rapport som redegjør for prospekteringsresultater eller ressurs- og reserveestimater.
Les mer om bransjestandarder for rapportering av ressurser her: Rapportering etter vedtatte normer
2 kommentarer
Hei , god og saklig informasjon om REE forekomsten på Fen på Ulefoss http://www.Fensfeltet.no
Som opphavsmann til selskapet Ree Minerals AS har jeg jobbet med konseptet i mer enn 10 år , og med den utviklingen som skjer i verden i dag , med krise i samarbeidet mellom USA og Kina er forekomsten på Fen kommet i fokus .
USA er bekymret for og gjøre seg avhengige av Kina ifm levering av REE metallene , da vil produksjonen av vindmøller , hybrid biler osv støpe opp . Kort sagt den grønne revolusjonen stopper opp , som igjen betyr stopp i klima tilpasningen ..
Selskapet REE Minerals har dyktige geologer i 21 st north , som vet hva REE er , og er fagfolk med erfaring fra REE dokumentasjon fra danske Grønland , i dag er dessverre Norge et u-land når det gjelder denne type geologi . Vi i http://www.reexploration.no mener den vulkanske forekomsten har et større areal og har sikret undersøkelses områder på Fensbukta 1 t.o.m 5 , og jobber nå med feltarbeide , før boring blir gjennomført til neste år . Det vil også helt sikkert bli aktuelt med andre mineraler , bla thorium og Niob i fremtiden . Så Fensfeltet blir viktigere og viktigere fremover , da verden må opprettholde produksjonen , og gjennomføre det grønne skifte
Hei , det ble en « w « for mye i link til Fensfeltet , her er riktig link. http://www.Fensfeltet.no