Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Sju km med geologi
    Geoturisme

    Sju km med geologi

    Av Halfdan Carstensjuni 26, 2017
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    En nyskiltet tursti i Bærum utenfor Oslo lokker med 22 lokaliteter som forteller om kultur, industrihistorie og geologi.
    Ringerikssandstein fra silur er attraksjonen ved Post 1. De permiske lavabergartene som senere la seg over sandsteinen var så varme at den ble omdannet til kvartsitt. Skråstillingen av lagene skyldes Den kaledonske fjellkjedefoldningen. Foto: Halfdan Carstens

    Ringerikssandstein fra silur er attraksjonen ved Post 1. De permiske lavabergartene som senere la seg over sandsteinen var så varme at den ble omdannet til kvartsitt. Skråstillingen av lagene skyldes Den kaledonske fjellkjedefoldningen. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Ildsjelene har uvurderlig betydning for popularisering av lokal geologi. Der professorene ikke strekker til, dukker amatørene opp og tilrettelegger for allmennheten.
    Nå har entusiaster i Berger og Rykkin Vel skiltet 22 lokaliteter i en geosti rundt Eineåsen ovenfor Rykkinn. Den 16. juni ble stien åpnet.
    Den sju km lange vandringen (med en rekke sidesprang) inkluderer kultur, industrihistorie (gruvedrift) og eksempler fra Oslofeltets mangfoldige geologiske utvikling: i dette tilfellet sandstein fra silur, vulkanske bergarter fra perm, samt morene og strandlinje fra kvartær.
    Flere stopp gir smakebiter av Bærums gamle gruvehistorie og ørlite innsikt i gamle drivemåter.
    Geostien viser derfor ikke bare «geologi for geologiens skyld». Den forteller at de geologiske ressursene har hatt betydning for næringslivet opp gjennom århundrene. Ressursene har ført til arbeidsplasser, og langs stien blir vi ledet mot restene etter flere små gruver som drev på jernmalm.

    Ved starten av stien finner du dette kartet. Og med en QR-leser kan det lastes ned til telefonen. Det gjelder også det geologiske kartet som står ved siden av.

    Dessverre er ikke lokalitetene gode eksponenter for den geologien de representerer. Den mest spektakulære lokaliteten er etter vår mening utsikten fra Solfjellstua der vi ser ut over det tidlig-paleozoiske landskapet (sandsteiner fra silur) som i dag er kultivert med jordbruk, boliger og industri, mens vi i øst ser Kolsåstoppens harde lavaer rage over de lettere eroderbare sedimentære bergartene.
    Grensen mellom den første basalten (B1) og den første rombeporfyren (Rp 1) kommer som en god nr. 2.
    Hver enkelt stopp på geostien har en egen plakat med tekst og bilder. Mange har også QR-koder slik at vi raskt kan finne utfyllende informasjon.
    Slik sett står denne stien frem som et eksempel på hvordan det kan og bør gjøres. Men – på like linje med andre amatørformidlere – det hadde vært lurt å sjekke ut teksten slik at språkfeil (og endog logiske feil) hadde vært unngått.
    Tilretteleggerne har fått hjelp med den geologiske informasjonen av nå avdøde Ingolf Rui.
    Berger og Rykkin Vel skal ha en stor takk for det arbeidet som er nedlagt med denne geostien. Det står som et eksempel til etterfølgelse. Etter hvert har det også tilflytt oss at cand.real (med hovedfag i geologi) Dag Huseby «har lagt ned et betydelig antall timer i å lage beskrivelsene av de enkelte postene».

     Stien i Eineåsen er en utvidelse av tur nr. 16 i boka Oslo-traktenes geologi – med 25 turbeskrivelser fra 1996 (hovedforfatter Johannes A. Dons).

     

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bømlo

    februar 3, 2025

    Gull: Gisna

    januar 6, 2025

    En visuell fornøyelse

    desember 6, 2024
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. halfdan@geo365-no.stackstaging.com on juni 27, 2017 16:09

      Ad 7 km med geologi
      Jeg synes at du kunne gitt litt mer kreditt til tidl. lektor og geolog (riktignok ikke professor) Dag Huseby, som jeg personlig vet har lagt ned et betydelig antall timer i å lage beskrivelse for de enkelte postene. Dag Huseby er slett ikke en «amatør-geolog» eller «hobbygeolog».
      I din korte kommentar/ anmeldelse er det så visst flere skrivefeil, og da blir det feil å påpeke slikt hos andre, bl.a: dine
      samkebiter, geolgiens skyld, eskponenter, tidligpaleozoiske.
      Men det vitner om at du har lest alle plakatene, likesom jeg har lest din anmeldelse.
      Vi får håpe at mange turgåere vil ha glede av det store arbeid Dag Huseby har gjort på sin fritid gjennom lang tid.
      GOD SOMMER !
      Mvh
      Jens Fr C Langfeldt

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.