Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Skal bli best
    Bergindustri

    Skal bli best

    Av Ronny Setsåaugust 23, 2023
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Mineralutdanningen må bli hot, norsk jernmalmgruve skal bli best, og «alle» vil ha gruvedrift ved Fensfeltet. Forskning, politikk og industri møttes i en panelsamtale under Arendalsuka.

    Nordic Minings kommende gruve i Engebøfjellet skal utvinne titanmineralet rutil – titan er ett av råstoffene EU har definert som kritisk. Foto: Nordic Mining

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Hvordan skaper vi verdens mest bærekraftige mineralstrategi?

    Det var temaet under en panelsamtale under Arendalsuka. Arrangementet ble holdt av trekløveret SINTEF, NTNU og Norges geologiske undersøkelse.

    Kurt Aasly, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU, fortalte at fokuset på kritiske råmaterialer har økt betydelig de seneste årene. Det grønne skiftet krever langt større mengder mineraler og metaller enn hva som produseres i dag. Samtidig har også forsyningssikkerhet og mindre avhengighet av andre land blitt et tema.

    Førsteamanuensisen fremholdt at utdanningen av nye fagpersoner til mineralindustrien er en betydelig utfordring.

    – Ved NTNU, som er den eneste utdanningsinstitusjonen som utdanner nødvendig mineralekpertise på master og phd-nivå, uteksaminerer årlig fem – åtte kandidater til industrien. Det er langt i fra nok.

    Aasly påpekte at tilgangen på kompetanse også er en utfordring for bergindustrien i Europa.

    – Vi må gjøre utdanningen mer ettertraktet – mineralindustrien må bli hot, og vi må definere mineralkompetanse som en kritisk råvare.

    Ana Maria Martinez (SINTEF), Kurt Aasly (NTNU) og Henrik Schiellerup (NGU) holdt innlegg i forkant av panelsamtalen. Kilde: Arendalsuka / aostreaming.com

    Stor etterspørsel fra batteriprodusenter

    At verden trenger mye mer metaller i årene som kommer, kunne Pål Runde, daglig leder i bransjeorganisasjonen Battery Norway bekrefte.

    – Det skal lages veldig mange batterier i årene som kommer. Dessverre kommer det aller meste av råstoffene i dag fra Kina. Og det meste av metallene må komme fra jomfruelige ressurser, per i dag finnes det for lite metaller i omløp med hensyn på resirkulering.

    Runde sa videre at batteriprodusentene tenker langsiktig, og er svært interesserte i å inngå avtaler med leteselskaper, selv om de er flere år unna produksjon. Han viste også til bilprodusenten Stellantis som nylig inngikk en avtale med Kuniko Norge, som leter etter batterimetallene nikkel, kobolt og kobber ved flere gamle gruvedistrikter i Norge.

    En populær mann

    Alf Reistad, konst. daglig leder i leteselskapet Rare Earths Norway (REN), kunne fortelle at han får mye oppmerksomhet og sjeldent får gå i fred i disse dager. Årsaken er at hans selskap har leterettigheter i det som kan være Europas største forekomst av sjeldne jordartsmetaller (REE) – Fensfeltet i Telemark.

    – REE er de mest kritiske av alle råmaterialene, de inngår i produksjonen av smarttelefoner, vindturbiner, elbiler, droner, fly med mer. Vi driver boring og planlegger for underjords gruvedrift ved Fen. Vi utvikler også løsninger for hvordan driften kan bli mest mulig bærekraftig, i tråd med regjeringens mineralstrategi, sa Reistad.

    Reistad mente bestemt at REN kan bidra til at EU når målet sitt om at minst ti prosent av unionen REE-behov skal dekkes av utvinning i Europa innen 2030. Implisitt sikter REN mot produksjon innen slutten av dette tiåret.

    – Men det haster, og vi savner et godt virkemiddelapparat for mineralnæringen fra statens side.

    Uansett tyder stadig mer på at Fensfeltet vil bli utviklet. Forekomsten har bred støtte blant de politiske partiene. Ikke minst er den lokale støtten til stede. Ifølge ordstyreren har lokalavisa Kanalen gjennomført en spørreundersøkelse som viser at hele 80 prosent av Nome kommunes innbyggere er positive til fremtidig gruvedrift på Fensfeltet. Kun tre prosent var imot.

    – Dette har vi oppnådd gjennom god dialog og en aktiv vertskapskommune. Oppslutningen er utrolig, og en forutsetning for å lykkes. Vi er invitert inn i Nomes «backyard», sa REN-lederen, med henspilling på uttrykket «not in my backyard» – at ingen vil ha gruvedrift der de selv bor.

    Skal være best

    Regjeringens mineralstrategi har som mål at Norge skal ha verdens mest bærekraftige mineralnæring. Ett av selskapene som er helt med på disse notene, er jernmalmprodusenten Rana Gruber.

    – Vi er en liten aktør på verdensbasis, og står for rundt 0,3 promille av verdensproduksjonen. Men vi har som mål å bli den beste aktøren, og å bli den første gruva i verden som er CO2-utslippsfri. Det skal vi få til gjennom helelektrifisering av gruveoperasjonene innen 2025, uttalte Gunnar Moe, adm.dir. i Rana Gruber.

    Moe forklarte at selskapet har klart tiltrekke seg sterk kompetanse gjennom å være en attraktiv arbeidsgiver som sørger for at folk kan bo og trives der ressursene befinner seg.

    Må tenke verdikjeder

    Elkem er en betydelig leverandør av silisium til EU, og dekker rundt 30 prosent av EUs etterspørsel. Selskapet utvinner kvarts fra brudd i Norge, som så prosesseres til råstoffet silisium, som blant annet inngår i produksjonen av solcellepaneler.

    – Tilgangen på gode kvartsforekomster av avgjørende for å sikre fremtidig produksjon av silisium i Norge, som kan levere i takt med at etterspørselen øker i det grønne skiftet, sa Ole Christian Selsås, direktør for Quartz and mining operations i Elkem.

    Selsås fremholdt at det er viktig å tenke verdikjeder når vi bygger mineralindustrien i Norge. Vi bør gjøre mer enn å bare satse på utvinning av mineraler.

    – Mineralene bør også prosesseres i Norge. Prosessindustrien bidrar med mange arbeidsplasser i Norge, og vår tilgang på ren vannkraft bidrar til å gjøre produksjonen bærekraftig.

    Panelsamtalen kan sees i sin helhet her

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    Om gull og sølv på havbunnen
    Apr 30, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.