«Infinity Train», kalles innovasjonen som skal være med på å gjøre det australske gruveselskapet Fortescue Metals Group karbonnøytrale allerede innen 2030.
Gruveselskapet opererer sitt eget nett av togbanelinjer i Pilbara-regionen i Vest-Australia. 54 lokomotiver drar 16 togsett som hver er 2,8 kilometer lange og som alle kan frakte drøyt 34 000 tonn jernmalm fra gruvene og ut til kysten.
En pågående studie, som Fortescue gjennomfører sammen med Williams Advanced Engineering (som de for øvrig har kjøpt opp), indikerer at disse togene kan drives helt uten tilførsel av hverken elektrisitet eller drivstoff.
Ved å gå over til elektriske lokomotiver med innebygde batteripakker, kan togene ved hjelp av såkalt regenerativ bremsing, lade batteriene i nedoverbakkene mot kysten. Batteriene tappes når togene så kjører oppover til gruvene igjen.
Dette er et regnestykke som går opp fordi togsettene er fylt med jernmalm når de genererer energi i nedoverbakkene. Når togene kjører i oppoverbakkene, er de tomme og dermed mye lettere.
Gruveselskapet mener de kan spare betydelige beløp knyttet til forbruk av diesel ved å gå over til batterielektriske tog. I 2021 var forbruket 82 millioner liter diesel. Dieselforbruket i fjor utgjorde elleve prosent av selskapets klimagassutslipp (Scope 1).
Om prosjektet viser seg å være gjennomførbart, baner det veien for tilsvarende gruvetog på strekninger der gruven ligger mange høydemetre over endestasjonen.
Det er langt i fra sikkert at malmtoget fra Kiruna til Narvik kan implementere et liknende konsept. Selv om Kiruna ligger 304 meter over havet og Narvik Havn kun 6 meter over havnivå, er det flere høyere partier underveis på strekningen.
1 kommentar
Husker fra gamledager at det ble sagt at Narvikbanen produserte netto strøm fra samme prinsipp. Men vet ikke om det stemmer.