I sommer la Norge Mineraler frem et oppdatert ressursestimat for de tre mineralforekomstene i Eigersund kommune som i kombinasjon nå er anslått til 4,5 milliarder tonn malm.
Selskapet planlegger i første omgang å bygge en gruve som kan utvinne og prosessere 20 millioner tonn per år.
Malmen inneholder kombinert om lag 10 prosent vanadium-, fosfat- og titanoksider, og Norge Mineraler vil dermed ende opp med store mengder avgangsmasser.
I en pressemelding 5. desember opplyser selskapet at det har inngått en samarbeidsavtale med Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). NIBIO skal være en rådgivende part i det videre arbeidet med gruveutviklingen, og vil bidra inn i mange deler av prosjektet.
Norge Mineraler fremhever at NIBIO særlig kan bidra med sin ekspertise knyttet til utnyttelse av restressurser inklusiv planer for re-etablering av natur og landskap, massehåndteringsplaner og naturbaserte renseløsninger.
Selskapet lister opp hvordan NIBIO vil bidra som følger:
- Vurdering av avgangsmasser med hensyn til hvordan få til plantevekst, og revegetering på avgangsmassene. Fortrinnsvis planter som er stedegne for Eigersundområdet og skaper naturtyper med biodiversitet tilpasset området, eller vekster som er relevant for landbruksdrift/kultivering.
- Undersøke lokale avfallsstrømmer i Eigersund-området og vurdere om de er egnet for bruk sammen med avgangsmasser for å bedre vekstforhold, og vurdere kommersielle muligheter med tanke på matjordproduksjon for landbruk, grøntanlegg eller andre bruksområder.
- Undersøke muligheter for å benytte ubearbeidede avgangsmasser (inkludert pyritt) som ekstern jordforbedring.
- Vurdere om det er hensiktsmessig å forsøke å holde ulike avgangsmasse-strømmer separat ved deponering for å bedre potensialet for fremtidig bruk.
- Planer for stripping av berggrunn som i størst mulig grad sørger for å ta vare på matjord og verdifulle massekvaliteter som kan brukes i ulike prosjektfaser, bl.a. til bruk ved fremtidig revegetering, eller flytting til andre arealer og evt. forsvarlig mellomlagring.
- Planer for bruk av masser / deponi til landskapsutforming, re-etablering av vannløp, hindre erosjon og mulige tiltak innen naturbaserte rensemetoder for overvann og eventuelt sigevann for å sikre vannkvalitet.
I september la Norge Mineraler frem en innledende mulighetsstudie for Eigersund-prosjektet, som omfatter Storeknuten-forekomsten. Studien beskriver en dagbruddsgruve som årlig kan produsere 20 millioner tonn malm. Prislappen er 24,6 milliarder kroner og trolig Norges dyreste gruveprosjekt.
Disse tre mineralressursene er alle definert som kritiske råmaterialer av EU, og om leteselskapet kan lede prosjektet frem til produksjon, kan Norge bli en stor leverandør av disse råmaterialene for unionen.
Leteprosjektet befinner seg i Bjerkreim-Sokndal-intrusjonen i Sørvest-Norge, som har blitt studert av Norges geologiske undersøkelse (NGU) og andre forskere. Norge Mineraler har fokus på Bjerkreim-delen av intrusjonen, som danner en stor synklinal traustruktur. Denne delen strekker seg ca. 20 km nordvest-sørøst og opptil 10 km nordøst-sørvest. Den er kjent for å gå flere kilometer dypt.
Bjerkreim-Sokndal-intrusjonen tilhører Rogaland Anortosittprovins, som består av anortositter og norittiske intrusjoner dannet for mellom 920 og 930 millioner år siden. Store masser av smelter fra dypt i jordskorpen trengte seg opp til høyere nivå i etterkant av Den svekonorvegiske fjellkjededannelsen.