Horisont Energi er i dialog med Energidepartementet og nye potensielle partnere for å sikre veien videre for Polaris-prosjektet. Selskapet vurderer ulike alternativer etter at partner ORLEN Upstream Norway (tidligere PGNiG Upstream Norway) har meldt at de trekker seg.
Det opplyser Horisont Energi i en børsmelding.
Letetillatelsen EXL003 Polaris ligger i Barentshavet, ca. 100 km utenfor kysten av Finnmark. Det er sannsynligvis det nordligste CCS-prosjektet i verden.
Lageret har en anslått kapasitet på rundt 3 – 6 millioner tonn CO2 årlig, og om lag 100 millioner tonn CO2 totalt.
Ambisjonen for Polaris er at det skal lagre CO2 for Barents Blue-prosjektet og for andre kunder. Barents Blue skal bli et anlegg for produksjon av karbonnøytral blå ammoniakk basert på naturgass på Markoppneset i Hammerfest.
Ammoniakk kan bli én av fremtidens løsninger for utslippsfri transport. Det er et alternativ til rent hydrogen som har høyere energitetthet.
Planen er å i første omgang produsere én million tonn ammoniakk i året og investeringsbeslutningen skal tas i 2026.
Horisont Energi utelukker ikke at andre CCS-prosjekter enn Polaris på norsk sokkel kan være alternativer for Barents Blue. De skriver:
Recent developments in the North Sea carbon storage landscape have introduced
new alternatives, providing optionality for the Barents Blue project – with
options that were not available when the project was initially launched.
Horisont Energi modner også frem et annet CCS-prosjekt i Norge. Selskapets ambisjoner er at Gismarvik CO2-terminal ved Haugesund skal kunne ta imot 20 – 24 millioner tonn CO2 fra lokal industri og fra europeiske utslippere. Fra terminalen skal klimagassen sendes ut til lagre på norsk sokkel via rørledning. Oppstart skal etter planen skje i 2029, etter en formell investeringsbeslutning i 2026.