Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Sommerstudenter fikk bryne seg på bærekraftig ressursforvaltning
    Bergindustri

    Sommerstudenter fikk bryne seg på bærekraftig ressursforvaltning

    Av Njål Hagenseptember 9, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Denne sommeren har seks studenter fått bryne seg på problemstillinger innenfor bærekraftig ressursforvaltning hos Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF).
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – I DMF er vi opptatt av å øke kunnskapsgrunnlaget innenfor bærekraftig forvaltning. Vi valgte derfor å engasjere studenter som fikk i oppgave å se nærmere på bærekraftig utnyttelse av mineralske overskuddsmasser. Dette er et veldig viktig utviklingsområde for mineralnæringen, oss i forvaltningen og for samfunnet for øvrig, forklarer DMF-direktør Randi Skirstad Grini, i en pressemelding.

    Håndtering og reduksjon av overskuddsmasser

    Lina Flo Hauge og Fredrik Rian studerer tekniske geofag ved NTNU, og er blant studentene som har tilbragt åtte uker hos DMF i sommer. De fikk i oppgave å se nærmere på hvordan håndtering og reduksjon av overskuddsmasser i gruveindustrien foregår i andre land.

    – Hvis Norge skal satse på økt utvinning av mineraler er det viktig med et hensiktsmessig rammeverk. Blant annet for å kunne håndtere og redusere den store mengden overskuddsmasser mineralnæringen produserer. Vi har funnet at fra store gruvenasjoner som for eksempel Canada er det mye nyttig erfaring vi kan tilegne oss, slik at miljøpåvirkning fra de massene som blir tatt ut blir minst mulig, forklarer de to studentene.

    Fra venstre: Ola Markussen, Lina Flo Hauge, Fredrik Rian og Ingrid Hollås Gauteplass. Foto: DMF

    Hauge og Rian fremhever videre at sommerjobben i DMF har gitt de et godt innblikk i en interessant metode for tilbakefylling av overskuddsmasser som benyttes i gruveindustrien.

    – En interessant teknologi vi har sett nærmere på er cement paste backfill (CPB) som anvender avgangsmasser i en betong som brukes i tilbakefylling av gruver. Teknologien ble brukt i flere av gruveprosjektene vi undersøkte, og kan bidra med å redusere miljøbelastningen og overskuddsmasser fra gruvedrift, forklarer Rian.

    Åpenhet og samarbeid i industrien

    Teknisk geofag-studentene Ola Markussen og Ingrid Hollås Gauteplass arbeidet med en annen tilnærmingen til problematikken. De så nemlig nærmere på hvilke krav andre land setter til mineralindustrien for å fremme best mulig ressursutnyttelse.

    – Vi så nærmere på detaljerte mineralstrategier fra EU, Finland, Sverige og Canada. Funnene våre viser blant annet at disse landene har stort fokus på åpenhet, kommunikasjon både innad i industrien og ut til befolkningen, og utvikling av industrien gjennom innovasjon, sier Markussen og Gauteplass. De fremhever at åpenhet og samarbeid også kan føre til at bedrifter og nasjoner lærer og drar nytte av hverandres kunnskap, og kan være et positivt bidrag til industrien.

    Fra venstre: Erlend Blindheim Hole og Jørund Bratheim. Foto: DMF

    Estimat over byggeråstoffsuttak

    Den siste gruppen, bestående av Erlend Blindheim Hole og Jørund Bratheim, kan fortelle at de fikk i oppgave av DMF å undersøke mengde og utnyttelse av overskuddsmasser fra bygg- og anleggsprosjekter i Norge.

    – Prosjekter som ikke er underlagt mineralloven, trenger ikke rapportere uttaksvolum til DMF. Resultatet av arbeidet vårt består derfor av en modell DMF kan ta i bruk for å beregne byggeråstoffsuttak. Vi utarbeidet også et estimat over det totale uttaket av byggeråstoff som følge av annen utnyttelse av grunnen enn mineraluttak, forklarer Bratheim.

    Estimatet over det totale uttaksvolumet fra rapporten til Hole og Bratheim har også blitt inkludert i rapporten «Tverrsektorielt prosjekt om disponering av jord og stein som ikke er forurenset» som er utarbeidet i samarbeid med ti ulike etater.

    – Jeg er imponert over studentenes arbeid for oss i sommer, og det er ingen tvil om at de har gitt oss et godt grunnlag å bygge videre på for å fortsette utviklingen av bærekraftig forvaltning av mineralressursene våre, avslutter Grini.

    På konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals 2021 20. – 21. oktober i Bergen blir de viktigste utfordringene og mulighetene ved leting etter dyphavsmineraler diskutert av verdens fremste eksperter innen en rekke fagområder. Konferansen tar også opp andre aspekter ved dyphavsmineraler, så som dannelsen av dyphavsavsetninger, karakterisering av forekomster, behovet for kritiske mineraler og – ikke minst – hvordan leting og utvinning kan påvirke miljøet. Flere selskaper som har vist interesse for å være med i den aller første konsesjonsrunden vil også presentere sine tanker og ideer om utforskningen av dyphavet.

    BILLETTER OG REGISTRERING

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.