Da istiden gikk mot slutten for drøyt 10 000 år siden, akkumulerte store mengder smeltevann seg i flere sjøer på Østlandet. Den største sjøen kalles Nedre Glomsjø og skal ha dekket 1 300 km2 og rommet 140 km3. Til sammenlikning er Mjøsa 365 km2 og rommer 55 km3.
De enorme vannmengdene ble holdt på plass av en rest av innlandsisen, men på et tidspunkt fant vannet en vei gjennom. Demningen brast. En enorm flom var et faktum.
Beregninger har vist at flommen kan ha hatt en vannføring på opptil 1 til 1,5 millioner kubikkmeter per sekund. Til sammenlikning har Glomma en middelvannføring på «kun» 705 m3/s.
Vannmengdene dannet gjelet Jutulhogget i Alvdal og Rendalen nord i Østerdalen.

Nå har Jutulhogget fått internasjonal anerkjennelse. Den er inkludert i listen over 100 geologiske attraksjoner globalt, skriver ngu.no.
– Dette er svært hyggelig. Fra norsk side foreslo vi å innlemme både Norges geologiske nasjonalmonument Leka på kysten av Trøndelag og Jutulhogget på denne listen over vår felles geologiske arv, forteller Tom Heldal, forsker i Norges geologiske undersøkelse (NGU).
– Mer enn 200 eksperter fra nesten 40 nasjoner og ti internasjonale organisasjoner foreslo aktuelle geosteder. 181 steder fra 56 land ble evaluert av 33 internasjonale eksperter. De første 100 er nå valgt ut. Jutulhogget ble et av dem, fortsetter han.
Bakteppet for kåringen er International Union of Geological Sciences (IUGS) sitt 60-årsjubileum.
De «første 100» geologiske attraksjonene i verden blir samlet i en jubileumsbok, som ble presentert under IUGS’ feiring i Zumaia i Nord-Spania 25. – 28. oktober. NGU med Tom Heldal presenterte det norske bidraget.
Andre attraksjoner på listen inkluderer de marine bergartene på toppen av Mount Everest, Grand Canyon, Santorini-kalderaen i Hellas og Sukkertoppen i Brasil.
Jutulhogget er 2,4 kilometer langt og 140 meter dypt, og dermed et av Nord-Europas lengste gjel.
Les hele historien om Jutulhogget her: Da «syndfloden» rammet Østlandet
Se kapittelet om Jutulhogget på nettsidene til IUGS
1 kommentar
Hei.
Tusen takk for mange fine artikler om geologiske «objekter»!
Jeg har hytte i Folldalen og et aktivt turlag har merket mange turvalg til diverse topper og fenomener.
Et turvalg leder oss opp til Benken. Det er ei flate stor som en til to fotballbaner – flaten representere avslutningen på et delta avsatt i en isdemt innsjø. Fronten har «riktig» rasvinkel og kilden der elva og vannmassen som trasporterte løsmassen ut i innsjøen er lett å identifisere.
Jeg har vært med på mange felturer og sett på gelogiske objekter – alltid i «to og en halv» dimensjon. Benken er for meg en 3D marint delta!
Jeg skal med stor glede ta deg med på en tur i Folldal og være «guide»!
Mvh Peder