I møtet med nye markedsutsikter for rutil og granat, valgte Nordic Mining å gjennomgå prosjektet på nytt. Dette har resultert i et prosjekt med 30 prosent reduksjon i investeringene, tilsvarende 770 millioner kroner.
Tirsdag denne uka presenterte Nordic Mining både kvartalsrapport og det oppdaterte mulighetsstudiet for rutil- og granatproduksjonen på Engebøfjellet.
Miljøavtrykket forbedres ved at utslippet av drivhusgasser (CO2) reduseres med rundt 80 prosent, og arealbruken for prosessanlegget er redusert med vel 40 prosent. Sammenlignet med utslippstillatelsen fra 2016 er bruken av kjemikalier redusert med hele 99 prosent.
Se oppdatert mulighetsstudie
– Optimalisering av gruvedriften og prosessanlegget er blant de største innsatsfaktorene for denne reduksjonen. Blant annet er siloer som var planlagt etablert under jord nå flyttet til prosessanlegget, forklarte Kenneth Nakken Angedal, prosjektleder hos Nordic Mining.
Mindre miljøavtrykk
Det oppdaterte mulighetsstudiet for Engebøprosjektet konkluderer med god lønnsomhet, lavere investeringer og mindre miljøavtrykk. I mulighetsstudien er prosjektets nåverdi beregnet til 260 millioner dollar, nærmere 2,2 milliarder kroner. Investeringsrammen er beregnet til 218 millioner dollar, som tilsvarer ca. 1,8 milliarder kroner, melder selskapet.
– Prosjektet skal være tilbakebetalt innen 4,4 år, sier Ivar Fossum, CEO Nordic Mining.
Se presentasjon fra dagens kvartalsrapport
Oppstart 2024
Ifølge Nordic Mining vil selskapet bli en ny hjørnestensvirksomhet i Sunnfjord-regionen. Det kommer til å sysselsette vel 100 medarbeidere i driftsfasen. Foreløpige beregninger gir en levetid for prosjektet på rundt 40 år, men ressursgrunnlaget tilsier at horisonten kan blir enda lengre.
Les også: Kinkig strid om mineralrettigheter
Les også: Tror på lønnsom granatgruve
Nå går selskapet inn i en fase der det forbereder finansiering og bygging av anlegget. Grunnarbeider er planlagt igangsatt mot slutten av innværende år, og produksjonsoppstart er planlagt i første kvartal 2024.