Sveriges geologiska undersökning (SGU) har publisert fjorårets statistikk for den svenske mineralnæringen. I Norge leverer Direktoratet for mineralforvaltning en tilsvarende statistikk – Harde fakta.
Rapporten bekrefter nok en gang at vårt naboland har en betydelig større (metall)bergverksnæring enn vi har, og Sverige er spesielt store på jernmalm. Noe av det som gjør SGU-rapporten interessant å lese, er at den ikke utelukkende fokuserer på Sverige, men også gir et bilde av situasjonen i EU og globalt. Vi registrerer at Sverige er en viktig leverandør av en rekke metaller for EU.
Noen høydepunkter fra rapporten (som fokuserer på metaller, og ikke naturstein og industrimineraler):
1) Bergverksindustrien i Sverige er fordelt på tre malmdistrikter: Norrbotten, Skelleftefältet og Bergslagen. Sverige har 12 metallgruver i drift. Til sammenlikning har Norge to, drevet av Rana Gruber og Titania. Senere i år vil Nordic Mining starte utvinning ved Engebøfjellet.

2) Sverige produserte om lag 36 millioner tonn jernmalm, tilsvarende 93 prosent av EUs produksjon. Rana Gruber produserte til sammenlikning 1,8 millioner tonn malm. Om svenske Grangex starter opp igjen Sydvaranger gruve i Finnmark, kan den norske produksjonen potensielt øke med fire millioner tonn jernmalm.
3) Kiirunavaara og Malmberget (LKAB) i Nord-Sverige er begge oppført på listen over verdens 40 største jernmalmforekomster.
4) Sverige stod for om lag ti prosent av EUs kobberproduksjon. For bly og sink var tallene henholdsvis 45 og ca. 35.
5) De globale leteinvesteringene (ekskludert jernmalm, aluminium og de fleste industrimineraler) beløp seg til 12,8 mrd. amerikanske dollar i 2023, en svak nedgang fra 2022.
6) For Sverige er situasjonen ganske annerledes. Vårt naboland har sett en kraftig vekst i investeringer i leting de seneste årene, og veksten fortsatte i 2023. Da nådde de 1 975 millioner svenske kroner (2022: ca. 1 500 millioner kroner). Leteaktivitetene har konsentrert seg rundt aktive gruver.

7) Den totale svenske malmproduksjonen var 84 millioner tonn i 2023, noe lavere enn 2022. Den langsiktige trenden er imidlertid stigende. Antall gruver har falt dramatisk siden år 1900, men dette kan til dels forklares med at produksjonen tidligere ble rapportert for hver eneste gruve i ett malmfelt, men at det i dag rapporteres samlet. Samtidig har effektiviteten i gruvene økt med årene.

8) SGU bemerker at gruver er langsiktige bedrifter. Av de 12 som er i drift i dag, er 8 eldre enn 50 år.
9) Sysselsettingen stiger. Antall ansatte i den svenske gruveindustrien var 10 610 personer i 2023, mot 8 045 i 2022. SGU bemerker imidlertid at økningen til dels tilskrives innrapporteringer av underleverandører. Like fullt har trenden vært stigende siden årtusenskiftet.
Mye mer svensk mineralstatistikk finner du her: Bergverksstatistik 2023