Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Tørr brønn ble til funn
    Olje og gass

    Tørr brønn ble til funn

    Av Ronny Setsåfebruar 6, 2023
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Aker BPs vilje til å gå tilbake til og analysere gamle data fra en tørr brønn med friske øyne ledet til et lite funn i 2022. Aker BPs satsning og tro på leting førte også til at selskapet fant mest på norsk sokkel i fjor, målt i volum. De tildeles derfor utmerkelsen Explorer of the Year 2022.

    3D amplitudekart over Top Ringiåsen med antatt olje-vannkontakt vist som transparent flate. Se seismisk seksjon og nærmere beskrivelse lenger ned i saken. Illustrasjon: PGS / Aker BP

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Aker BP, som i fjor ble slått sammen med Lundin Energy, er blant de største aktørene på norsk sokkel. Selskapet driver letevirksomhet utenfor hele Norges langstrakte kyst, fra Nordsjøen i sør til Barentshavet i nord.

    De to selskapene har samlet sett investert mest – mer enn Equinor – i leting på norsk sokkel de siste fem årene (med unntak av 2020). Målt i antall brønner, er de sidestilt med Equinor i samme tidsperiode.

    Nå tildeles Aker BP utmerkelsen Explorer of the Year i kategorien operatør.

    Prisen for 2022 deles ut til Aker BP for et lite olje- og gassfunn (2/8-19) i den sørlige delen av Nordsjøen, selv om funnstørrelsen ikke nådde forventningene basert på estimater gjort før boring. Et tilleggsmoment for pristildelingen er at Aker BP var det selskapet som fant mest på norsk sokkel i fjor, målt i volum.

    Explorer of the Year 2022

    Explorer of the Year er en pris som årlig deles ut til E&P-selskaper på norsk sokkel som har utmerket seg med sine leteaktiviteter i året som gikk.  GeoPublishing og Wittemann E&P Consulting vurderer kandidatene og kårer vinnerne. Kåringen gjøres basert på leteselskapenes vilje til å tenke nytt, vise pågangsmot, ta i bruk umodne eller nye letemodeller eller ved å ta i bruk ny teknologi for å modne prospekter.

    Explorer of the Year i kategorien ikke-operatør ble tildelt Longboat Energy: Pris for leting i særklasse

    Nytt blikk på gamle data

    Funnet Overly inneholder opptil 11,9 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter. Estimatene før boring var 38 – 92 millioner fat oljeekvivalenter.

    Det er usikkert hvorvidt funnet vil bli satt i produksjon. Til tross for dette, og de under pari ressursestimatene, fremstår Aker BPs funn av Overly som spennende fordi den ble boret på informasjon fra en tørr brønn langt tilbake i tid, og fordi den testet en letemodell som er langt ifra moden.

    Vice President Exploration i Aker BP Olav Antonio Blaich. Foto: Privat

    Det var i 1989 at operatøren Amoco boret en brønn (2/8-13) tett opptil det som i dag er Overly. Det ble den gang ikke registrert hydrokarboner i brønnen i prospektet (som av Edison Norge senere ble kalt Everglades).

    – Vi gikk tilbake til brønnen og analyserte alle tilgjengelige data med friske øyne og ned til minste detalj, forteller Olav Antonio Blaich, Vice President Exploration i Aker BP.

    – Det viktigste arbeidet vi gjorde var de geokjemiske analysene. De indikerte at prospektet ville ha olje av god kvalitet med lav grad av biodegradering. Tilstedeværelsen av en fin seismisk amplitudeanomali som indikerte olje, ga oss ekstra tiltro til et mulig funn i forkant av boringen.

    Aker BP ble tildelt utvinningstillatelsen 1085 i forbindelse med TFO 2020. Knapt halvannet år senere, i juni 2022, kunne de melde om funn av olje og gass.

    Det kom frem av Oljedirektoratets pressemelding etter boringen at Aker BP og lisenspartnerne DNO Norge og Petoro hadde påtruffet to gode reservoarer (klinoformer) på henholdsvis 56 (øvre pliocen, Nordlandsgruppen) og 68 meters (øvre pliocen til nedre pleistocen, Nordlandsgruppen) tykkelse.

    Takk til PGS for tillatelse. ØVERST: Seismisk seksjon i dyp gjennom brønnene 2/8-18 S, 2/8-13 T2, 2/8-19 (Overly) og 2/8-12 S. Top Tanumåsen er representert av en tydelig soft seismisk event med sterke amplituder som dimmer ned flankene. Legg også merke til de doble flatflekkene i Tanumåsen. Ringiåsen er en soft seismisk event, men med lavere amplituder enn Tanumåsen. NEDERST: 3D amplitudekart over Top Ringiåsen med antatt olje-vannkontakt vist som transparent flate.

    Det nederste reservoaret hadde en oljekolonne på 9 meter, mens det øverste reservoaret holdt en gasskolonne på 15 meter.

    – Funnet ble imidlertid ikke så stort som vi hadde ønsket oss – forklaringen ligger primært i at prospektet hadde en fungerende strukturell lukning, men ikke en fungerende stratigrafisk lukning, forklarer letesjefen.

    Aker BP lyktes uansett i å finne hydrokarboner der forsøket på 1980-tallet feilet. Årsaken er at Amoco i sin tid hadde gått for et dypere mål, mens oljejegerne i Aker BP hadde kommet frem til at det var de relativt unge, grunnere sandsteinene som kunne være hydrokarbonførende.

    Vil bore 10-15 brønner årlig

    Blaich forteller at funnet ble gjort gjennom «tradisjonell» analyse og grundig arbeid.

    – Mange er interessert i å finne en «silver bullet» innen leting – en ny og bedre løsning for å gjøre flere funn. Vår filosofi er at leting gjøres riktig ved å koble sammen gode folk i tverrfaglige team og sikre dem tilgang på best mulige data.

    Blaich erkjenner at både Aker BP og det som tidligere var Lundin ikke nådde opp til sine egne forventninger hva gjelder leteresultater i 2020 og 2021, men at det nye, integrerte letelaget nå er «back on track», noe som ledet til et mye bedre 2022 – Aker BP var selskapet som fant mest på norsk sokkel i fjor, målt i volum.

    Nå er målet å fortsette den positive trenden og bore 10-15 brønner på norsk sokkel årlig.

    – Leting er veldig viktig, ikke bare for oss som selskap, men for AS Norge. Nye funn kan bidra til å utsette eller redusere nedgangen i produksjon på norsk sokkel som Oljedirektoratet venter mot slutten av dette tiåret.

    – Leting og funn bidrar til å forlenge levetiden av eksisterende infrastruktur. Slike add-on-ressurser representerer store merverdier og utgjør dessuten et viktig bidrag til Europa med hensyn på energiforsyning og energisikkerhet, avslutter Olav Antonio Blaich.

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.