1. juli i år fikk næringsminister Jan Christian Vestre overlevert utredningen til ny minerallov av minerallovutvalgets leder og UiB-professor Ernst Nordtveit.
Forslaget til ny minerallov vil være et viktig grunnlag for arbeidet med regjeringens mineralstrategi som skal legges frem senere i år.
Regjeringen skriver at mineralloven, sammen med annet regelverk, må sikre at mineralvirksomhet foregår innen forsvarlige rammer og på en mest mulig bærekraftig måte.
Geo365.no: Overleverte utredning om ny minerallov
Ikke alle reagerer positivt på det nye forslaget. Blant disse er Jonas Andersen Sayed, ordfører i Sokndal kommune.
– Jeg blir både overrasket og provosert over deler av innholdet, sier Sayed til Dalane Tidene (+).
Ordføreren er enig i at det er behov for bedre saksgang og samordning knyttet til mineralprosjekter, men fremholder at forslaget legger opp til en total overkjøring av kommunene og den myndigheten de har hatt til nå, med i praksis vetorett mot ny gruvedrift.
– Vi har blitt redusert til en ren høringsinstans, sier han videre til avisen.
– Det utvalget nå foreslår, er en endring i plan- og bygningsloven som sier at i mineralsaker kan Nærings- og fiskeridepartementet, på lik linje med Olje- og energidepartementet i energisaker, fatte vedtak om statlig plan.
Sayed mener dette kan få stor betydning for kommunen, ikke minst i forbindelse med den videre fremdriften av Norge Minings mineralprosjekt i Dalaneregionen.
Norge Mining innehar 61 undersøkelsesrettigheter gjennom sitt datterselskap Norge Mineraler AS som utgjør mer enn 520 km2 i Sørvest-Norge.
Selskapet har så langt definert store volumer av en fosfor-titan-vanadium-forekomst.
Geo365.no: Betydelig ressursøkning for Norge Mining
Sokndal-ordføreren er imidlertid ikke motstander av gruvevirksomhet. Gruvedrift har lange røtter i kommunen og Sayed mener mineralressursene byr på store muligheter i Dalane så vel som i Norge.
– Men det må gjøres riktig, slik at vi sikrer legitimitet. For selv om jeg mener dette er en nødvendig industri, kommer en ikke unna at det også er en skitten industri med store naturinngrep, klimagassutslipp, støy og støv, avslutter Jonas Andersen Sayed.
Kommunen har frist til 1. november med å uttale seg om det nye forslaget. Ordføreren lover at de vil komme med et godt høringssvar innen den tid.
Geo365.no: Ny minerallov, nye muligheter?
2 kommentarer
Om man vil noe med alternativ energi og grunnstoffer til batterier i Norge er det klart at lovgivning må sentraliseres til samfunnets beste – om ikke vil gode prosjekter torpederes av kommuner og tiden går med til uendelige rettsprosesser.
Det er også liten grunn til å tro at Kommuner i seg selv er best egnet til å ivareta «miljø». Hva gjelder utbygning av hytter og boliger samt brygger og tennisbaner mm i strandsoner viser undersøkelser at utbygger får medhold i c 70-80% av alle saker der man fraviker regler for bevaring av strandsoner. Enorme områder langs Oslofjorden og «Sørlandet» er generelet ødelagt av utbygging, og forsøk på å gå lang strandsoner er mange steder direkte farlig..
Man ser det samme i fjellheimen – der veier, utforbakker og sykkelløyper samt hyttefelt popper opp i vernesoner og sårbare regioner for b.a. villrein og verneverdig flora.
Her er det kommunenestyrer/utviklingsselskap der det normalt er kommunalpolitikerne som sitter og forvalter natur og miljø – til beste for de økonomiske interesser for seg selv og deres venner innen eiendomshandelen – som alle tilber Mammon for privat vinning. Hensyn til allmenhet og natur svikter igjen og igjen som de siste 50 år.
Om Norge skal ha oppegående industri i fremtiden må man ha to forhold klart for seg: 1. Rimelig energi 2. Råstoffer – og vi har i dag ikke engang en utdannelse innen «økonomisk geologi».
Mens våre politiske ledere fabler om å bli ledende på fornybart og batterier mangler vi alt av grunnstoffer og gruver vil ingen ha – bare alle godene tilhørende det moderne samfunn.
Her traff du spikeren på hodet Dag A Karlsen; p«Om Norge skal ha oppegående industri i fremtiden må man ha to forhold klart for seg: 1. Rimelig energi 2. Råstoffer – og vi har i dag ikke engang en utdannelse innen «økonomisk geologi».
Mens våre politiske ledere fabler om å bli ledende på fornybart og batterier mangler vi alt av grunnstoffer og gruver vil ingen ha – bare alle godene tilhørende det moderne samfunn».