– Jeg tror at gruvedrift i vår region ligger nærmere i tid enn det de fleste er klar over. I løpet av fem til ti år så tror jeg vi er der, sa Isak Veierud Busch, ordfører i Røros kommune, til lokalavisa Arbeidets Rett (+).
Ordføreren inviterte lokalbefolkningen til et informasjonsmøte 30. august. Da fortalte forskere fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) om ressursene i berggrunnen i distriktet, samt pågående kartlegging i området.
NGU la tidligere i år frem splitter nye geologiske kart og data gjennom Trøndelagsprogrammet, et samarbeid med Trøndelag fylkeskommune.
De nye datasettene forteller oss blant annet at fylket, selv etter en lang historie med gruvedrift i enkelte distrikter inkludert Røros, fortsatt holder store forekomster av metaller som blant annet er viktig for det grønne skiftet.
Geo365.no: Norges geologiske skattkiste
Busch sa videre til avisa at han ønsket at interesserte ville delta på det åpne møtet både for å stille spørsmål og komme med innspill. Ny gruvedrift i området vil ha stor betydning for regionen, både med hensyn på nye arbeidsplasser, men også fordi det vil ha en påvirkning på naturområdene der virksomheten starter opp.
Tidligere i år meldte canadiske Capella Minerals at de har inngått en intensjonsavtale med Holtålen kommune, nabokommunen til Røros, for Hessjøgruva AS for planlegging av gruvevirksomhet ved Hessjøen.
Geo365.no: Kjøper norsk kobberprosjekt
Capella har også prosjekter ved tidligere Løkken og Kjøli gruver. Noen av Capellas leteretter ligger også i Røros.

Capella skrev i børsmeldingen at de fremover vil prioritere å oppgradere ressursene ved Hessjø til bransjestandarden NI 43-101 gjennom flere boringer. Deretter vil de gjøre metallurgisk testarbeid og andre studier relatert til prosjektutvikling.
Capella hadde i forkant av transaksjonen tatt en systematisk gjennomgang av tidligere innsamlede prøver ved Hessjøgruva. Prøvene er borekjerner som i dag ligger lagret i NGUs Nasjonalt Borkjerne- og Prøvesenter på Løkken.
Gjennomgangen har bekreftet tidligere oppgitte kobber- og sinkgehalter, og videre påvist tilstedeværelsen av kobolt.
geo365.no: Elbiler til alle nordmenn
– Etterspørselen etter mineraler vil øke voldsomt i tiden som kommer. Det vil bli økonomisk lønnsomt på et tidspunkt. Og så handler det om hvor man ønsker at mineraler skal komme fra, hvilke etiske standarder en legger til grunn for arbeidere, avsluttet Isak Veierud Busch.
Folkemøtet ble streamet og videoopptaket kan sees her
1 kommentar
Norge er et av de verste landene i verden med å ønske fordelene ved ting, mens landet gjør alt for å unngå bakdelene. Mens krangelen pågår, ofte i flere tiår, går verden utenfor forbi oss, og vi er like langt mens landet mister alle fordeler med å være tidlig ute.