Det finnes undersjøiske mineralforekomster i Norskehavet som kan «bane vei for et nytt norsk industrieventyr som står på skuldrene til olje- og gassnæringen».
Grunnen er at elektrifiseringen som inngår i det grønne skiftet krever mineraler i enorme mengder, og at vi som nasjon kan utnytte kompetansen i den norske olje- og gassindustrien til både å lokalisere og utvinne disse ressursene.
Lykkes vi, «kan store muligheter åpne seg for norske aktører også under andre himmelstrøk».
Det skriver Lars Sørum, forskningssjef i Sintef, i en kronikk i e24.no.
Skånsom utvinning
Sørum skriver videre at «en forutsetning for alt dette er at vi allerede nå setter av hjernekraft til å bringe frem bærekraftige og effektive kartleggings- og utvinningsmetoder. Sammen kan norske aktører utvikle teknologi for produksjon med minimal miljøpåvirkning. Ikke minst fordi vi i Norge ser for oss skånsomme utvinningsløsninger, eksempelvis ny boreteknologi, som et motstykke til dagens opplegg der havbunnen skrapes».
I kronikken minner forskningssjefen om at mineraler i dag kan produseres på kun to måter;
- gruvedrift
- gjenvinning
og påpeker at disse kildene til sammen ikke kan dekke den forventede økning i etterspørselen som følge av Det grønne skiftet (geo365.no: «Greenflation truer det grønne skiftet«).
«Dermed seiler utvinning av havbunnsmineraler opp som en kilde nummer tre – forekomster ingen ennå har utnyttet kommersielt,» hevder han.
Verdenseliten kommer til Bergen. For alle som er interessert i å lære mer om de mulighetene og utfordringene som leting og produksjon av dyphavsmineraler gir, vil vestlandshovedstaden være det naturlige reisemålet i oktober.
«Timingen er perfekt»
Sørum viser til tre «hendelser» som taler til fordel for at Norge kan sikre seg en god posisjon:
- Forekomstene er allerede påvist. (Dette er riktignok en sannhet med modifikasjoner. Vi vet at interessante mineraler finnes i norske havområder, men det er ikke vist at forekomstene er kommersielle).
- Vi har et lovverk for mineralvirksomhet på kontinentalsokkelen.
- Konsekvensutredningsprogrammet som alt er i gang, skal sikre et beslutningsgrunnlag for en bærekraftig forvaltning (geo365.no: Starter arbeidet med KU).
Sintef ønsker derfor at industrien skal delta i et forskningsprogram om havbasert mineralutvinning under Grønn Plattform-ordningen til Forskningsrådet. Lars Sørum mener det er stor interesse for dette initiativet.
Grønn plattform er en ny satsing som gir bedrifter og forskningsinstitutter støtte til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn vekst. Vi er ute etter samarbeids-konsortier som kan levere de beste prosjektene, fra forskning og teknologiutvikling, frem til ferdige løsninger. Hensikten er å skape grønne jobber og en mer bærekraftig fremtid. Første fase i Grønn plattform er én milliard kroner fordelt over tre år. Forventet vedtak innen 6. september 2021.