I Nardovegen i Trondheim skal det bygges 800 nye studentboliger. Grunnforholdene er en blanding av fjell, sand og kvikkleire. Det er blitt utført prøveboring og testing av ulike isolasjonsmetoder for å kunne hente ut geovarme på trygg måte i områder med slike grunnforhold.
– Resultatet av undersøkelsene kan få stor betydning for fremtidig bærekraftig utbygging i Trondheim og andre steder med lignende utfordringer, skriver NTNU i en melding. Prosjektet er et samarbeid mellom Studentsamskipnaden i Trondheim, Asplan Viak, Multiconsult og Båsum Boring. Med på laget er flere master- og PhD-studenter fra NTNU, som har bistått med gjennomføring og analyse av resultatene.

Se film om prosjektet her
Les på GEO365: Hundretusener bor på kvikkleire
Kritisk i områder med kvikkleire
Det skal etableres energibrønner til oppvarming og kjøling for den nye studentbyen. Energibrønnene etableres i fjell, men det er flere områder med sand og leire over fjellet. Det må bores foringsrør for energibrønnene gjennom disse massene, og med eksisterende teknologi for energibrønner, avkjøles og varmes disse løsmassene opp, noe som kan føre til endring i grunnen.
-Dette kan være kritisk i områder med kvikkleire, der en temperaturendring i verste fall kan føre til at leiren blir ustabil, sier Åge Dyb Hagerup, geotekniker i Multiconsult. Hagerup forteller at det ligger mange sentrale tomter i Trondheim på kvikkleire, og det er absolutt et behov for å undersøke muligheten for etablering av energibrønner også på disse stedene.
Les på GEO365: Skal stabilisere kvikkleire med papiravfall

Så langt er det gjennomført testboring av én brønn, og målet er å prøve ut forskjellige isolasjonsteknikker som skal redusere temperaturendringen i leira.
– Flere av løsningene som skal benyttes er ikke utført tidligere, og det har vært mange diskusjoner mellom entreprenør og konsulent i forkant, forteller Randi Kalskin Ramstad, rådgiver grunnvarme hos Asplan Viak.
-Dialogen har vært god og vi har kommet fram til løsninger vi har god tro på, og som i tillegg lar seg gjennomføre i praksis, legger Ramstad til.
Les på GEO365: Ny teknologi for stabilisering av kvikkleire
Positive resultater
Testarbeidet utføres av grunnvarmeeksperter i Asplan Viak, som også har involvert master- og PhD-studenter fra NTNU i gjennomføring og analyse av resultatene.
– Dersom testene viser positive resultater, vil dette kunne åpne opp for at energibrønner trygt kan installeres også i områder med kvikkleire, noe som vil være et fantastisk bidrag til fremtidige bærekratstiltak ikke bare i Trondheim, men også andre steder med lignende grunnforhold, avslutter Åge Dyb Hagerup.
De første testresultatene vil foreligge etter boring og montering av isolasjonsløsningene, og etter at målingene av isolasjonsevnene er gjort.