Store Norske Energi har satt verdens nordligste solcellepark på Isfjord Radio i drift.
-Vi er godt i gang med etableringen av Isfjord Radio som pilot for utslippsfrie hybride energianlegg for off-grid samfunn i Arktis. Målet på sikt er å nærme oss en hundre prosent fornybar løsning, sier Heidi Theresa Ose, daglig leder i Store Norske Energi.
Den gamle radiostasjonen ved utløpet av Isfjorden ligger på 78. breddegrad og er i dag en reiselivsdestinasjon som også har viktige tekniske funksjoner for kommunikasjon, forskning og undervisning.
Solcelleparken vil sammen med energilagrene (batteribank og termisk lager) kunne redusere bruken av fossilt brensel med 70 prosent. Før energiomstillingen begynte, ble det brukt i underkant av 200 000 liter diesel ved Isfjord Radio årlig.
-Isfjord Radio er et frittstående energisystem i miniatyr, der vi nå tester ut hybride løsninger mellom fornybar energiproduksjon, energilager og dieselaggregater som senere kan implementeres i mange av de rundt 1 500 arktiske samfunnene som ikke er tilkoblet et sentralt energinett, og som for det meste bruker kull eller diesel som energikilde, sier Rune Midtgaard, administrerende direktør i Store Norske.
Uttestingen av nye energiløsninger kan ikke minst komme Longyearbyen til gode. Tettstedet med drøyt 2 000 innbyggere har i et århundre basert seg på kullkraft, men nylig ble det avgjort at energiverket går over til diesel i oktober.
På lengre sikt skal Longyearbyen gå over til fornybare energikilder. Både sol og vind har blitt utredet. Store Norske har også involvert seg i prosjekter som undersøker ammoniakk basert på vindkraft i Finnmark og geotermisk energi. Kullkraftverket skal beholdes som en nødløsning ut juni 2024.
Gruve 7, Norges eneste aktive kullgruve, fortsetter produksjonen til 2025. Kullet eksporteres til metallurgisk og kjemisk industri i Europa.