Equinors Hammerfest LNG-anlegg på Melkøya skal elektrifiseres, meldte regjeringen nylig. Målet er å kutte utslippene fra anlegget, som i 2022 var nærmere 700 000 tonn CO2 (tilsvarende 1,4 prosent av de nasjonale utslippene).
Mange har vært kritiske til beslutningen. Noen mener elektrifiseringen bidrar til å forlenge oljealderen. Andre mener beslutningen legger ytterligere press på en allerede anstrengt kraftsituasjon i Finnmark, selv om regjeringen også la frem en plan for «betydelig utbygging av kraftproduksjon og -nett» i landsdelen.
geo365.no: Tvunget til å bruke diesel
Det finnes imidlertid et alternativ til elektrifisering som også kan redusere klimagassutslippene, nemlig fangst og lagring av CO2 (CCS).
I april ba et flertall i Stortinget regjeringen om å foreta en vurdering av CCS som alternativ til kraft fra land for Melkøya. Men CO2-håndtering ble ikke nevnt i pressemeldingen fra regjeringen da de annonserte beslutningen om elektrifisering.
Flere politikere lurer nå på hvor vurderingen av CCS ble av, skriver e24.no.
Rødts Sofie Marhaug, som var én av personene som la det opprinnelige forslaget frem for Stortinget, sier til nettavisen at olje- og energiminister Terje Aasland trosser Stortinget ved å ikke følge opp stortingsflertallets beskjed om å vurdere CCS.
Aasland avviser kritikken og svarer at regjeringen har vurdert CCS og avgjort at det er uaktuelt.
– Stortingsflertallet har, som Marhaug ikke helt korrekt gjengir, bedt regjeringen gjøre en vurdering av om karbonfangst og -lagring kan være et alternativ til drift med kraft fra nettet på Melkøya som kan realiseres innen 2029 og gjennomføres uten at fremtidig gassproduksjon blir redusert. Den vurderingen har vi selvfølgelig gjort, og svaret er enkelt: Det kan det ikke, sier ministeren til e24.no.
NEXT 2023
New Energy X Subsurface
Offshore vind – CCS – geotermisk energi – hydrogen
Bergen, 24. – 26. oktober 2023
Ifølge nettavisen har Equinor tidligere uttalt at CCS blir for dyrt, og at Oljedirektoratet (OD) har gjennomført en tilleggsvurdering av fangst og lagring som støtter Equinors vurderinger. Equinors vurderinger fra 2019 ga en prislapp på 37 milliarder kroner for CCS på Melkøya.
OD mener dessuten at det ikke er realistisk å gjennomføre CCS innen 2029. Regjeringen har satt som vilkår at Hammerfest LNG kan legge om kraftforsyningen fra gassturbiner til kraft fra nettet fra 1. januar 2030.
Både Marhaug, Terje Halleland (FrP) og Lan Marie Berg (MDG) etterlyser en helhetlig vurdering som Stortinget selv kan ta stilling til. Halleland stiller seg tvilende til at det er mulig å bygge ut så mye (fornybar) kraft som LNG-anlegget krever innen 2030.
Det er verdt å merke seg at Equinor allerede driver CCS ved Melkøya. Det er riktignok ikke snakk om CO2 fra kraftproduksjonen som fanges og lagres, men CO2 som utvinnes sammen med naturgassen i Snøhvit-feltet. Reinjisering av CO2 i Snøhvit-feltet har blitt gjort siden 2008, og årlig injiseres omtrent 700 000 tonn.
Elektrifiseringen av LNG-anlegget på Melkøya er en del av prosjektet Snøhvit Future, som skal sikre langsiktig gasseksport av komprimert gass til Europa frem mot 2050. Hammerfest LNG leverer ved normal produksjon fem prosent av all norsk gasseksport. Det tilsvarer energibehovet til ca. 6,5 millioner europeiske husholdninger.