Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Ulønnsom fangst og lagring
    CCS

    Ulønnsom fangst og lagring

    Av Halfdan Carstensjuli 7, 2020
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    En konsulentrapport viser at fangst, transport og lagring av CO2 fra NORCEM og Fortum Oslo Varme ikke blir lønnsomt med mindre kvoteprisene blir 10 ganger høyere enn i dag.
    Det er ved fabrikken i Brevik at Norcem ønsker å etablere verdens første fullskala anlegg for CO»-fangst fra sementproduksjon. Foto: Halfdan Carstens

    Det er ved fabrikken i Brevik at Norcem ønsker å etablere verdens første fullskala anlegg for CO2-fangst fra sementproduksjon. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Det vil koste 25 milliarder kroner å lagre 800 000 tonn CO2 per år i ti år fra to fangstanlegg, viser en konsulentrapport som ble offentliggjort sist uke. Til sammenligning var Norges totale CO2-utslipp i 2019 50 millioner tonn.

    Norcem vil bygge et fangstanlegg som kan fange om lag 400 000 tonn CO2 per år fra eksisterende utslipp fra sementfabrikken i Brevik. Fortum Oslo Varme (FOV) vil bygge et fangstanlegg som kan fange om lag 400 000 tonn CO2 per år fra eksisterende utslipp fra avfallsforbrennings-/ varmegjenvinningsanlegget på Klemetsrud.

    På oppdrag for Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet har to konsulentselskaper gjennomført kvalitetssikring av de to fullskala CO2-prosjektene med fangstanlegg hos Fortum Oslo Varme og/eller Norcem, samt et transport- og lageranlegg hos Northern Lights.

    Industriaktørenes ansvar (Fortum/Norcem) vil være å utvikle, etablere og drifte CO2-håndteringsanleggene. Statens rolle (ved OED og Gassnova) er å yte tilskudd til etablering og i en avtalt 10-årig driftsperiode.

    Ved en investeringsbeslutning høsten 2020 vil hele kjeden kunne være operativ fra høsten 2024.

    Høye kostnader – tvilsom lønnsomhet

    «Tiltaket har en høy kostnad, med forventet P50-kostnad på NOK 25,1 milliarder 2021-kroner,
    ekskludert merverdiavgift, samlet for to fangstanlegg, transport med tre skip og lager med to
    brønner, inkludert eventuelle avviklingskostnader for transport- og lagerprosjektet,» konkluderer rapporten med det klingende navnet Kvalitetssikring (KS2) av tiltak for demonstrasjon av fullskala CO2-håndtering.

    Statens andel av kostnadene er betydelig, og statens samlede eksponering kan komme opp i NOK 22,2 milliarder (P85). Redusert omfang med blant annet ett fangstanlegg vil i en minimumsløsning kunne redusere statens kostnad til NOK 13,9 milliarder (P85).

    Rapporten konkluderer likevel med at «Demonstrasjonsprosjektet kan være samfunnsøkonomisk lønnsomt, gitt en ambisiøs klimapolitikk som gir CO2 -priser som er om lag ti ganger så høye som dagens kvotepriser».

    Samtidig sier den at «Det er stor usikkerhet på nyttesiden, og tiltaket kan derfor også vise seg å være betydelig ulønnsomt«.

    geo365.no: Borer for å bekrefte CO2-lager.

    Foretrekker Norcems anlegg

    Rapporten konkluderer også med at kan være best å realisere ett fangstprosjekt i stedet for to, fordi det gir større lagervolum tilgjengelig for andre fangstprosjekter, og fordi det reduserer kostnaden uten at læringseffektene nødvendigvis blir mye lavere.

    Grunnet lavere livsløpskostnad foretrekker konsulentene Norcems fangstanlegg fremfor Fortum Varme sitt.

    geo365.no: Et paradigmeskifte for norsk sokkel
    Equinor har boret den aller første brønnen på norsk sokkel hvor hensikten kun er å undersøke om et reservoar egner seg for lagring av CO2.

    Northern Lights (NL) – et partnerskap mellom Equinor, Shell og Total – vil transportere CO2 med opptil tre skip til en ny mottaksterminal i Øygarden. Herfra blir CO2 pumpet via en ny  havbunnsrørledning og injisert i brønn(er) i Aurora-lisensen i Nordsjøen for geologisk lagring. Lageret vil ha en kapasitet på 1 500 000 tonn CO2 per år og har tilgjengelig kapasitet til å kunne håndtere CO2 utover volumene fra de to mulige norske fangstanleggene. Northern Lights utvikler planer for en videre utvidelse til en kapasitet på 5 000 000 tonn CO2 per år, men disse planene er ikke omfattet av denne kvalitetssikringen.

    Kvalitetssikring
    Det er etablert en ordning med ekstern kvalitetssikring av statlige investeringsprosjekter med en antatt kostnad over 750 millioner kroner. Ordningen omfatter kvalitetssikring av konseptvalg (KS1) og kvalitetssikring av kostnadsoverslag og styringsunderlag (KS2). Atkins Norge, Oslo Economics og Promis har sammen en rammeavtale med Finansdepartementet innen slike kvalitetssikringer.

    RELATERTE SAKER

    Hydrogen: Ikke gitt at grønt er best for miljøet

    april 22, 2025

    Et vendepunkt innen CCS

    april 9, 2025

    Etablerer permanent seismisk overvåkningsstasjon

    mars 21, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Ivar Dahl-Larsen on juli 7, 2020 10:19

      «Norcem vil bygge et fangstanlegg som kan fange om lag 400 000 tonn CO2 per år fra eksisterende utslipp fra sementfabrikken i Brevik.»
      Norcem Brevik slipper ut 750-800 000 tonn CO2 årlig, mao vil de kunne fange 50% av sine utslipp med dette. Når det også er dissens om nytteverdien ved slike CO2 fangster og når kostnadene som skal til må hentes hos staten, sier det seg selv at dette er kun en forretningsfilosofi og forsvar for deres primærvirksomhet, produksjonen av sement og hvor grønn sement produksjonen vil bli i konkurranse øyemed.Bedriften har på mange måter klart å redusere sine utslipp opp gjennom årene, men kan ytterligere redusere mer av hva lokalsamfunnet fremdeles blir påvirket av. En ser heller ikke noen undersøkelser som eventuelt tar for seg hvilke ulemper som kan oppstå overfor det lokale miljøet eventuelt.Det er slått derimot slått fast ved denne undersøkelsen at den ikke er lønnsom.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.