Den globale etterspørselen av nikkel anslås å stige til 3,4 millioner tonn i 2024, opp fra 2,5 millioner tonn i år. Ifølge en analyse fra Rystad Energy, basert på tilgangen fra eksisterende gruver, prosjekter og utbyggingsplaner, anslås det at den globale forsyningen vil bli mindre enn etterspørselen i 2024.
– Gapet mellom globalt tilbud og etterspørsel vil da raskt øke til et underskudd på 0,56 tonn innen 2026, skriver Rystad Energy i en pressemelding.
Ifølge det internasjonale energibyrået IEA vil det, for å nå målene i Parisavtalen, bli en økning de to neste tiårene i etterspørselen av kobber og sjeldne jordarter på 40 prosent, for nikkel og kobolt 60 – 70 prosent, og nesten 90 prosent økning i etterspørselen av litium. Elbiler og batteriproduksjon er den største forbrukeren av litium, og vil også ta over fra rustfritt stål som den største sluttbrukeren av nikkel innen 2040. (Les rapporten her)
Les på GEO365: Nedlagt etter 74 års drift

Alternative batteriteknologier

Nikkel er en viktig komponent i batteriene som brukes av mange bilprodusenter. Underskuddet vil, ifølge Rystad Energy, sannsynligvis føre til at bilprodusenter vil vurdere alternative batteriteknologier, samt søke etter tidligere uutnyttede nikkelforekomster.
– Den potensielle nikkelmangelen kan føre til at man begynner å se på tidligere lite attraktive forekomster, inkludert forekomster i Indonesia. Prosessen med å utvinne nikkel fra disse medfører imidlertid risiko og miljømessige, sosiale og styringsmessige utfordringer, sier James Ley, ekspert på globale energimetaller og senior visepresident i Rystad Energy. Ley forteller at det ikke er noen åpenbar løsning på å dekke opp for ubalansen, og derfor forventer han at vestlige elbilprodusenter ser etter alternative batteriteknologier.
Batterikjemi
De primære nikkelbaserte batteriene er nikkel-mangan-kobolt (NMC) og nikkel-kobolt-aluminium (NCA), mens de jernbaserte er litium-jern-fosfat (LFP) og natrium-ion (Na-ion). (Les: Her jakter forskerne på morgendagens batteriteknologi Titan.UiO)
Batterikjemien NMC (LiNiMnCoO2) er mest populær, og brukes i alt mellom Audi E-Tron og Renault Zoe. Tesla bruker en annen batterikjemi, NCA (LiNiCoAlO2). Felles for begge kjemiene er at de benytter relativt kostbare råmaterialer. Årsaken til at det benyttes nikkel og kobolt er at dette sørger for høy energitetthet. (Kilde: TU.no)
Kobolt er hovedsakelig utvunnet i Den demokratiske republikken Kongo, der selskapenes dårlige evne til å ivareta miljømessige og sosiale forhold, samt eierstyringen, gjør at dette er lite attraktivt for bilprodusentene. (Kilde: Rystad Energy)
På grunn av usikkerheten rundt tilbudet av nikkel for bruk i batteriproduksjon, kan bilprodusenter komme til å velge LFP-batterier, ifølge analysen til Rystad Energy. Det vises til at både Volkswagen og Tesla har kunngjort planer om å bruke LFP-batterier i enkelte modeller, da energitettheten til disse batteriene har forbedret seg nok til å gjøre dem egnet for el-biler.
Rystad Energy forventer at nikkelbaserte batterier vil stå for den største andelen av markedet innen 2030, litt foran jernbaserte batterier.

Mangedobling av etterspørselen
I motsetning til andre vesentlige batteriråvarer som brukes til katoder, som litium, er ikke batteriproduksjonen den dominerende sluttbrukeren for nikkel. Produksjonen av rustfritt stål sto for mer enn 70 prosent av den globale nikkeletterspørsel i 2020, mens batterimarkedet utgjorde mindre enn 10 prosent.
Etterspørselen etter nikkel til produksjon av rustfritt stål forventes å vokse med om lag 5 prosent per år, mens markedet for batterier vil øke til 31 prosent innen 2026, ifølge Rystad Energy.
Stor produksjon i Norge
Glencore Nikkelverk AS i Kristiansand har siden begynnelsen av 1900-tallet produsert store mengder nikkel, tonn og kobber. I 2019 produserte selskapet vel 92 000 tonn nikkel, 21 000 tonn kobber og 4300 tonn kobolt.
Lenge før oppstarten av nikkelverket i Kristiansand hadde Norge opparbeidet seg rike tradisjoner som produsent av nikkel. I 1870 var 40 gruver og syv smeltehytter i drift, og like før det påfølgende århundreskiftet fant 75 prosent av verdens nikkelproduksjon sted i Norge. En av de største gruvene var Flåt gruver ved Evje, nord for Kristiansand. Her ble det utvunnet nikkelmalm over en lang periode fra 1872 til 1946.
Les på NGU: Nickel in Norway

1 kommentar
setter stor pris på arbeidet ditt Njål. Fryktelig og skremmelig å høre