Northern Lights-partnerne Equinor, Shell og TotalEnergies har besluttet å investere 7,5 milliarder kroner i utvidelsen av kapasiteten fra 1,5 til minst 5 millioner tonn CO2 per år. Dette signaliserer at selskapene nå ser muligheten for at karbonhåndtering (CCS) kan bli en lønnsom forretning.
– Beslutningen om å utvide våre CO2-transport- og lagringstjenester representerer neste steg i å bygge et kommersielt levedyktig CCS-marked i Europa. Investeringsbeslutningen er en viktig milepæl for vårt selskap, våre kunder og industripartnere, regjeringer og regulatorer, uttalte Tim Heijn, adm.dir. i Northern Lights.
I fjor høst markerte partnerskapet at verdens første kommersielle fullskala anlegg for transport og lagring av CO2 stod klart. Til tross for at prosjektet omtales som kommersielt, har det hittil lent seg tungt på statlige subsidier.
Gjennom Langskip-prosjektet har myndighetene sørget for å få ballen til å rulle i alle deler av verdikjeden for CCS. Den totale styringsrammen for Langskip, som inkluderer Northern Lights og fangstprosjektene ved ved Hafslund Oslo Celsios avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo og Heidelberg Materials sementfabrikk i Brevik, er rundt 30 milliarder kroner. Statens andel av kostnadene beløper seg til ca. 20 milliarder kroner.
Med solid subsidiering av fase 1 av Northern Lights (utvikling av prosjektet og delvis subsidiering av driftskostnader), har det ikke vært vanskelig for partnerne å kunne regne seg frem til lønnsom drift. Eventuelt overskudd fra driften vil imidlertid redusere/fjerne subsidiene og kan potensielt utløse betalinger fra Northern Lights JV til staten.
Mange har spurt seg om CCS noen gang kan bli lønnsomt, og svaret fra Equinor, Shell og TotalEnergies er et tydelig ja. Derfor er milliardinvesteringen for fase 2 et vendepunkt.
Det skal riktignok nevnes at Northern Lights har mottatt ca. 1,5 milliarder kroner for fase 2 fra Europakommisjonen. Like fullt representerer beslutningen en nettoinvestering på ca. 6 milliarder kroner. Den bygger på utsiktene om at transport- og lagringsprosjektet kan drive lønnsomt på egne ben ved å tilby lagringsplass til norske og europeiske utslippere.
– Dette er et stort skritt i den videre utviklingen av en storskala verdikjede for karbonfangst, transport og lagring. Støtten fra den norske regjeringen og Europakommisjonen har vært viktige bidragsytere til å fullføre fase 1 og fremme fase 2. At vi nå er i stand til å gå videre med den andre fasen av Northern Lights-prosjektet på kommersiell basis, viser verdien av offentlig-private partnerskap for å redusere risiko og tiltrekke kunder, sa Anders Opedal, konsernsjef i Equinor.
Beslutningen om en utvidelse har flere ganger blitt utsatt, og ifølge pressemeldingen har en ny avtale med det svenske energiselskapet Stockholm Exergi vært utslagsgivende. Avtalen omfatter årlig lagring av opptil 0,9 millioner tonn CO2 over 15 år fra 2028.
Fase 2 av Northern Lights skal etter planen være operasjonell i andre halvdel av 2028.
Northern Lights har – foruten Hafslund Oslo Celsio og Heidelberg Materials – tidligere signert avtaler med Yara i Nederland og Ørsted i Danmark. Den første leveransen av CO2 er ventet i sommer fra Heidelberg Materials.
Les mer om CO2-lageret og hvordan det skal overvåkes her: Lover trygg lagring av CO2
NCS Exploration + NeXt 2025
The conference highlights developments in technology related to hydrocarbon exploration and new energy and low-carbon sectors including offshore wind and CCS.
The aim is to deepen our subsurface understanding through knowledge-sharing across disciplines, to increase efficiency and reduce our carbon footprint.
Oslo, May 2025