– Regjeringen vil sikre at Norge er en bærekraftig, stabil og langsiktig leverandør av mineraler. Da må vi ha rammene som gjør det mulig, sa næringsminister Cecilie Myrseth.
Fredag 28. mars la hun frem regjeringens forslag til en ny minerallov. Den forrige loven ble fattet i 2009, og ifølge næringsministeren er tiden inne for en modernisering.
Bakteppet er at mineraler står langt høyere på agendaen enn for drøyt 15 år siden. Det handler ikke bare om det grønne skiftet – politiske ledere tar nå også inn over seg at sikker tilgang til mineraler og metaller, som samfunnet vårt er avhengig av, er avgjørende for å redusere sårbarhet mot eksportrestriksjoner og brudd i forsyningskjedene.
Forslaget til den nye loven svarer i stor grad på regjeringens mineralstrategi som ble lagt frem i 2023.
I henhold til strategien – og lovforslaget – må nødvendige grep tas for å sikre at norske mineralprosjekter kan realiseres raskere, samtidig som at det skal tas hensyn til bærekraft, sirkularitet og urfolks rettigheter.
Det er trolig mye å ta tak i i det ca. 300 sider lange lovforslaget. Hovedpunktene er at regjeringen vil:
- Innføre en samordningsplikt for de ulike saksbehandlingssporene på mineralfeltetinnføre rekkefølgekrav i mineralprosjekter
- Innføre felles, eksklusiv undersøkelsestillatelse til statens mineraler, industrimineraler og lette metaller
- Gi bærekraftsperspektivet større plass i loven
- Bidra til sirkulær og bærekraftig massehåndtering gjennom innføring av rapporteringsplikt for overskuddsmasser
- Lovfeste en hjemmel til å ivareta nasjonal sikkerhet knyttet til mineralvirksomhet og forvaltning av mineralressurser
- Styrke vernet av samiske rettighetshavere. Blant annet utvides anvendelsesområdet for egne regler om samiske forhold fra Finnmark til hele det tradisjonelle samiske området.
Myrseth meddelte videre at regjeringen ønsker å innlemme EUs regelverk for kritiske råmaterialer i EØS-avtalen. Ved å gjøre dette, viser vi at Norge er klar for å spille en viktig rolle i det europeiske markedet, og knytte oss enda nærmere Europa, sa hun.
Lovforslaget skal behandles i Stortinget, og prosessen kan følges her.
Lovforslaget kan leses i sin helhet her
1 kommentar
Høres bra ut dette!
Men vel så viktig er vel åpenhet om ressurser og reserver av en forekomst. Slik det er i «oljå». Kan ikke se at det er nevnt her
Dette med bakgrunn under demokratiet i kongeriket Norge.
Snorre Olaussen.