I sommer publiserte Det internasjonale energibyrået IEA, der Norge har medlemskap, rapporten World Energy Investment 2022.
IEA oppsummerer i rapporten at:
- De globale energiinvesteringene i 2022 ser ut til å øke med åtte prosent sammenliknet med 2021, men at om lag halvparten av økningen kan tilskrives høyere kostnader.
- Energikrisen og Russlands invasjon av Ukraina bidrar til økte investeringer i petroleum og kull, spesielt i fremvoksende asiatiske økonomier.
- Investeringene i fornybar energi har tatt seg opp i 2021 og 2022, men med store geografiske variasjoner. Per-capita-investeringene er størst i industrinasjonene inkludert Kina, men betydelig lavere i fremvoksende økonomier.
IEA vier også mye oppmerksomhet til situasjonen rundt kritiske metaller gjennom et eget kapittel i rapporten. Årsaken er at tilgangen på disse metallene er helt avgjørende for at fornybar energi skal kunne vokse videre.
Innledningsvis skriver byrået at prisene på metallene har økt betydelig siden januar 2021. Noen har flerdoblet seg i pris. Økte priser kan true den flere tiår lange trenden med fallende priser på fornybar energiteknologi, eksempelvis batterier.
Den internasjonale isoleringen av Russland hjelper ikke i så måte. Russland er en betydelig produsent av flere essensielle «grønne» mineraler og metaller, deriblant nikkel, kobolt, grafitt, palladium og platina, aluminium og uran.
Russlands invasjon av Ukraina understreker behovet for å diversifisere tilgangen på kritiske mineraler, skriver IEA.
Etter å ha nådd et bunnivå i 2016 og 2017, har de globale investeringene i gruver (for et utvalg metaller) tatt seg opp de siste årene med en solid oppgang i 2021. IEA venter at de høye metallprisene vil sørge for videre momentum i 2022, også innen leting.
Men mer må til. Produksjonen av blant annet kobber, nikkel, litium og kobolt må øke raskt for å nå forventet etterspørsel i 2030, bemerker IEA.
Diagrammet under viser at produksjonen for enkelte av metallene må flerdobles, avhengig av hvilket scenario for klimapolitikk en legger til grunn.

Årsaken til at IEA forventer en sterk økning i etterspørsel etter mineraler og metaller er at de også forventer at investeringene i fornybar energi vil øke. Fornybar energi krever betydelig mer materialer enn fossil energi – både når det gjelder produksjon og bruk.
Eksempelvis påpeker IEA i rapporten The Role of Critical Minerals in Clean Green Energy Transition at en elbil krever mer enn 200 kg metaller og mineraler, sammenliknet med drøyt 30 kg for en konvensjonell fossildrevet bil. Metallbehovet for grønn energiproduksjon viser det samme. Vind- og solkraft krever langt flere kg metaller og mineraler per produksjonskapasitet (MW) enn fossil energiproduksjon.
“Although the production of many key minerals and metals increased in 2021, current supply and investment plans remain well short of meeting the growing demand from clean energy technologies if the world is to achieve the goals in the Paris Agreement.”
Geo365.no: Et regnestykke som ikke går opp
Geo365.no: Batterivekst vil drive mineraletterspørsel
Geo365.no: Ber Norge om mineraler
Dyphavsmineraler kan bidra
Dyphavsmineraler kan dekke en betydelig andel av den kommende etterspørselen etter metaller og mineraler som kobber, sink, kobolt, mangan og sjeldne jordartsmetaller.
Forekomstene som finnes i norske havområder kan bli en viktig strategisk ressurs, og den forrige regjeringen startet derfor en åpningsprosess for utvinningen av disse. Oljedirektoratet har fått jobben med å utarbeide en ressursvurdering. I juni 2022 tilgjengeliggjorde de store mengder data fra flere år med tokt i dyphavet.
Les mer om temaet:
Vi kommer ikke utenom dyphavsmineraler
Norges viktigste bidrag til det grønne skftet
Nødvendig for det grønne skiftet
Rystad Energy utarbeidet på vegne av Norsk olje og gass en rapport som antyder at dyphavsmineraler kan bli Norges neste industrieventyr. Rapporten er imidlertid basert på tynt datagrunnlag. Vi vet så langt svært lite om ressursgrunnlaget langs midthavsryggen i Norskehavet.
Todagers konferanse i Bergen i oktober
Under den kommende konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals kan du lære mer om de mange perspektivene rundt dyphavsmineraler som krever mer diskusjon og deling av kunnskap, deriblant ressursevaluering, utvikling og behov for teknologi, økologiske og konsekvensrelaterte studier og ikke minst behovet for (dyphavs)mineraler i det grønne skiftet.
26. – 27. oktober 2022
Bergen