Amerikanere overtar Sydvaranger

Amerikanere overtar Sydvaranger

Tacora Resources Inc. blir ny eier av jernmalmgruven og tilhørende prosessanlegg i Sør-Varanger.

Tacora Resources Inc. blir ny eier av jernmalmgruven og tilhørende prosessanlegg i Sør-Varanger.

Sydvaranger – inkludert jernmalmgruven og tilhørende prosessanlegg i Sør-Varanger – er solgt til amerikanske Tacora Resources Inc. Det skriver Sydvaranger i en pressemelding.

Tacora har angivelig «fokus på høykvalitets jernmalmprodukter».

geo365.no: «Endelig ja til Sydvaranger«

Tacora produserer i dag seks millioner tonn malm fra Scully Mine som ble nedlagt i 2014, men gjenåpnet i 2019 etter at den ble oppkjøpt to år tidligere. Scully Mine er lokalisert i Wabush, Newfoundland og Labrador, Canada. Oppkjøpet av Sydvaranger gir Tacora muligheten til å øke selskapets nåværende produksjon med fire millioner tonn jernmalmkonsentrat pr. år.

«Med dette oppkjøpet samler vi to ansvarlige gruveselskap med kapasitet til å produsere jernmalmkonsentrat som pga. sin høye kvalitet vil være svært ettertraktet på markedet”, sier Thierry Martel, konsernsjef og administrerende direktør i Tacora.

Sydvaranger skriver dette:

«Sydvaranger var i drift fra 1910 til 1997, og deretter fra 2009 til 2015 da det ble produsert høykvalitets jernmalmkonsentrat med et jerninnhold på 68%. Tschudi-gruppen, et norsk shipping og logistikkselskap, har vært involvert i Sydvaranger siden 2006 og kjøpte i 2016 opp 100% av gruvevirksomheten med tilhørende rettigheter, eiendommer og utstyr. Selskapet har siden da fokusert på å ferdigstille driftsplaner og tilhørende studier, samt å forberede en gjenåpning av gruvedriften. Sydvarangers høykvalitets magnetittjernmalm inneholder få andre forurensningsstoffer, noe som gir betydelige miljø- og kostnadsfordeler for stål- og pelletsprodusenter relativ til andre typer jernmalm, i tillegg kommer redusert energibehov ved pelletsproduksjon, økt kapasitet på masovner, lavere CO2- utslipp per tonn stål produsert og mindre slaggdannelse.» Les også geo365.no: «Ny oppstart etter 99 år«.

Felix H. Tschudi, eier og styreleder i Tschudi-gruppen, sier han er «glad for å kunne ønske Tacora velkommen som Sydvarangers nye eier. Siden 2016 har Tschudi-gruppen arbeidet for å skape et økonomisk og driftsmessig fundament for å muliggjøre en gjenåpning av gruvedriften. Ved å introdusere Orion Mine Finance som finansiell partner i 2018 og nå føre Sydvaranger sammen med det erfarne Tacora-teamet, mener vi Sydvaranger er godt rustet for å lykkes med å komme igang igjen.»

Partene har blitt enige om ikke å oppgi verdien på transaksjonen som har blitt gjort opp med aksjer i Tacora.

Les også: «En røvet forekomst«.

 

X