Unik sjanse for norsk steinByggingen av Nasjonalmuseets nybygg på Vestbanetomta er i full gang. Foto: Halfdan Carstens

Unik sjanse for norsk stein

Arkitekten for Nasjonalmuseet gir klart uttrykk for at han ønsker norsk stein, og i anbudsprosessen legger Statsbygg til rette for nettopp det.

Arkitekten for Nasjonalmuseet taler varmt for norsk stein, og Statsbygg har nå lagt til rette for dette i anbudsprosessen.

Mandag sender Statsbygg ut anbudspapirene i hele EØS-området, med detaljerte krav til hvilken steintype man ønsker skal dekke Norges største kulturbygg.

– Vi kaller dette en prekvalifisering, hvor vi går etter kvalifikasjonskrav, og ikke pris eller nasjonalitet. Vi søker de som kan levere den spesifikke steinen ut ifra de kravene vi har laget, og som er i stand til å bearbeide steinen og som har den kompetansen som trengs, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Aftenposten.

– Jeg tror alle er enige om at det vil høres litt rart ut at et nasjonalt museum i Norge er kledd i kinesisk eller østerriksk stein. Dette handler om følelser og nasjonal identitet. Derfor håper jeg selvsagt at norske leverandører vil delta i denne anbudskonkurransen. Det er mitt personlige ønske som arkitekt. Det er likevel viktig at dette blir en rettferdig konkurranse, sier Schuwerk til avisen.

«Steinens grunnfarge skal være grå. Det er ønskelig med et visst spill med lysere og mørkere grå fargenyanser i form av linjer, bølger eller striper innen en og samme stein og mellom enkeltsteiner. Leverandøren må også dokumentere miljøegenskaper ved steinen.»

Se pressemeldingen fra Statsbygg.

Les artikkelen i Aftenposten.

«Nasjonalmuseet vil på denne måten skille seg ut fra de fleste bygninger som er dekket med tradisjonell skifermurstein. Den vil få sitt helt spesielle preg der skiferens slette sagflate vil gi et strammere og mer moderne uttrykk.»

Les om Oppdalskifer i GEO.

«Schuwerk har sine røtter i Ulm i Sør-Tyskland. Nå er det fire år siden han kom til Norge, etter at arkitektfirmaet Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten mbH vant den internasjonale konkurransen og dro i land kontrakten med Statsbygg.»

Les om Klaus Schuwerk i GEO.

Ny interesse for skifer (geo365.no; 19.10.2014)

 

350x467 geo365_GEO07

X