5. august startet boreriggen Transocean Enabler boringen av de to injeksjonsbrønnene i den sørlige delen av Nordsjøen.
Brønnene skal fra og med midten av 2024 injisere og permanent lagre 1,5 millioner tonn CO2 per år som en del av karbonhåndteringsprosjektet Langskip.
Langskip består av Hafslund Oslo Celsio og Norcem AS på fangstsiden og Northern Lights på transport- og lagringssiden. Northern Lights er et partnerskap mellom Equinor, Shell og TotalEnergies.
Det er drøyt to år siden Northern Lights boret letebrønnen som påviste at reservoarene i Johansen-formasjonen ca. 2 500 meter under havbunnen sør for Troll-feltet var godt egnet for CO2-lagring.
Geo365.no: Grønt lys for ny industri
Området inneholder sandstein med gode strømningsegenskaper og den overliggende skiferen (Drake-formasjonen) skal utgjøre en sikker forsegling.
Ifølge Northern Lights skal boreriggen først bore en CO2-injektor som bores et sidesteg fra letebrønnen som ble boret i 2020. Deretter skal det bores en brønn som skal brukes til injeksjon dersom primærbrønnen er ute av drift grunnet vedlikehold eller andre årsaker.
I første omgang, fase 1, skal sandsteinsreservoarene ved Troll-feltet ta imot om lag 1,5 millioner tonn CO₂ årlig fra 2023 fra bedriftene Fortum (energigjenvinningsanlegg i Oslo) og Norcem (sementfabrikk i Brevik), samt fra internasjonale kunder.
Geo365.no: Et paradigmeskifte for norsk sokkel
Visjonen er at Northern Lights-prosjektet skal bli et karbonhåndteringsprosjekt som kan oppskaleres over tid og fungere som et «sentrallager» for europeiske utslipp.
Northern Lights skriver på sine nettsider at de har en ambisjon om å øke kapasiteten med ytterligere 3,5 millioner tonn CO2 per år (fase 2) til 5 millioner tonn CO2 per år, avhengig av interessen fra kunder i Europa.
Når boringen som nå er i gang er ferdigstilt, vil Northern Lights dele brønndata i tråd med visjonen om å stimulere utvikling av nye CO2-lagringsprosjekter.
Norge har lang erfaring med lagring av CO2. Equinor har injisert opptil én million tonn årlig ved Sleipnerfeltet i Nordsjøen siden 1996, og ved Snøhvitfeltet i Barentshavet blir CO2 skilt ut fra naturgassen og reinjisert i reservoaret under havbunnen.
Ifølge Oljedirektoratet har regjeringen så langt i år tildelt to letelisenser for lagring av CO2, og myndighetene har mottatt søknader fra tre selskaper om å få tildelt areal for CO2-lagring i Nordsjøen.