Geokalender desember 2023
I år er det 200 år siden professor Jens Esmark gjorde observasjoner i det norske landskapet som ledet fram til den revolusjonerende teorien om at Nord-Europa hadde gjennomgått en Istid.
Professor Geir Hestmark ved Universitetet i Oslo har i detalj beskrevet denne historien i boka Istidens oppdager (2017). Han skriver: «Jens Esmarks oppdagelse av Istiden er den mest revolusjonerende vitenskapelige oppdagelse som noensinne er gjort med utgangspunkt i norsk natur».
200-årsjubileet for en slik banebrytende oppdagelse er en utmerket anledning til å dedikere denne utgaven av GEOkalenderen til noen få smakebiter fra istidslandskapet rundt Snøhetta på Dovre og dyrelivet som eksisterte her.
Det kan definitivt fastslås at Jens Esmarks bestigning av Snøhetta skjedde i året 1801, en gang mellom 5. og 11. august. Fra Alvdal har det tatt minst én dag å ride de over syv milene gjennom hele Folldal opp til fjellstuen på Hjerkinn. dette ble utgangspunkt for toppturen. At Esmark på veien var innom Hjerkinn, fremgår av den tyske geologen Leopold von Buchs reiseberetning fra Dovre i 1807, hvor han skriver at folket på Hjerkinn ennå snakket med ærefrykt om Esmarks prestasjon. Ingen hadde så vidt man visste vært til topps på Snøhetta tidligere. For hva skulle man der? Fordi toppen av Snøhetta i 1801 var permanent dekket av en sammenhengende hette av snø – derav navnet – ned til ca. 1800 meter (praktisk talt bortsmeltet nå), har det nok vært litt mer besværlig å tråkke opp enn det er i dag, skriver Hestmark.
GEO 2024 + kalender kan bestilles her