Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Fra seismikk til mineraler
    Dyphavsmineraler

    Fra seismikk til mineraler

    Av Halfdan Carstensapril 25, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Green Minerals har kort etter etablering tatt en ledende posisjon innen leting og produksjon av dyphavsmineraler i Norskehavet.
    Ståle Rodahl, styreleder i Green Mineral, har i løpet av kort brakt selskapet på børs. Foto: Skjermdump

    Ståle Rodahl, styreleder i Green Minerals, har på kort tid brakt selskapet inn på Oslo Børs (Euronext Growth). Foto: Skjermdump

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Det ganske så ferske mineralselskapet Green Minerals er definitivt i siget, og selskapet har en klar strategi for hvordan det skal bli betraktet som en seriøs aktør, og ikke minst bli en betydelig produsent av verdifulle mineraler som ligger og venter på dypt vann i Norskehavet, så vel som andre steder i verden.

    Senest i mars i år ble selskapet børsnotert (geo365.no: «Dyphavsmineraler på børs»). Det må betraktes som en milepæl i norsk industri, ettersom det er det første på børs av tre norske selskaper som har proklamert interesse for å lete etter og utvinne dyphavsmineraler i Norskehavet (geo365.no «Fra olje til mineraler», «Norsk industri i startblokken»).

    Alt lå til rette

    Seismikkselskapet SeaBird Exploration («a global provider of marine acquisition for 2D/3D, 4D seismic data and source vessel services to the oil & gas industry «) er hovedaksjonær i Green Minerals, og styreleder Ståle Rodahl – med 30 års erfaring fra finans – er drivkraften bak det nye satsingsområdet.

    – Det startet med at jeg kom over den nye havbunnsmineralloven (geo365.no: «Havbunnsmineralloven iverksatt») og ble nysgjerrig, forteller Rodahl.

    – Samtidig vet jeg en del om hvordan gruvedriften foregår i for eksempel Sør-Amerika, og med de ressursene og den teknologien Norge sitter på, mener jeg vi har en klar forpliktelse til å bidra til ressursutvinning på en mer miljøvennlig måte, sier han.

    For Rodahl var det derfor naturlig at SeaBird Exploration benyttet sin offshorekompetanse, børsnotering og oppegående administrasjon til å være med og utvikle denne industrien.

    – Tanken var at vi med vår faglige og administrative bakgrunn så muligheten til å skaffe oss en god posisjon rett etter oppstart av et nytt selskap.

    I ettertid kan vi slå fast at Green Minerals har levd opp til denne målsettingen.

    NCS Exploration – Deep Sea Minerals, 20.-21. oktober

    Se det foreløpige programmet

    Flere initiativer

    Rodahl forteller at Green Minerals har en uttalt ambisjon om å være med langs hele verdikjeden – fra leting, gjennom produksjon til oppredning.

    – Et fullverdig mineralselskap krever en viss størrelse, for det koster å utvikle både selskap og kompetanse samtidig. Derfor er det nødvendig med en sterk finansiell muskel, påpeker bedriftslederen og viser til børsnoteringen i mars i år der nye aksjonærer gikk inn med 30 millioner kroner.

    Penger er likevel langt fra nok, og Green Minerals har tatt en rekke initiativ for å stå frem som en troverdig og seriøs partner. Rodahl henviser til et Letter of Intent med Oil States Industries vedrørende et samarbeid om utviklingen av et  produksjonssystem for dypt vann (Harsh Environment Deep Sea Mining System (HEDSMS)), en bevilgning fra Forskningsrådet gjennom Skattefunn-ordningen på 1,9 millioner kroner for utvikling av programvare for beslutningsstøtte (DeepMineX ©), samt et samarbeid med National Oceanography Centre (NOC) og University of Southampton om utvikling av kunnskap om SMS-forekomster (Project ULTRA).

    – Disse avtalene understreker vår måte å bygge selskapet på, og vi mener de gir oss fortrinn i forhold til konkurrentene, sier Rodahl.

    – Vi er veldig opptatt av å vise at vi er seriøse, og at vi tenker langsiktig, presiserer han, og legger til at det i tiden fremover vil komme flere nyheter fra selskapet.

    Den første er her allerede.

    For å håndtere økende aktivitet, har Green Minerals innlemmet i staben det Rodahl kaller «topp ekspertise». Senest fredag i forrige uke (23.04) annonserte selskapet at Ståle Monstad er ansatt som Chief Geoscientist & Head of Exploration.

    Monstad kommer fra tilsvarende stilling i Aker Energy (GEO 02/2019: «Et godt råd») og har mer enn 25 års erfaring med leting bak seg. Han har blant annet vært tungt involvert i Pecan-funnet i Ghana, Tawke-funnet i Irak og oppbyggingen av DNOs portefølje i Norge som senere blant annet resulterte i Johan Sverdrup-funnet.

    – Vi vil fortsette å utvikle selskapet med både geologer og ingeniører, opp mot et tosifret antall totalt, og vil selvsagt også benytte oss av den maritime og geofysiske kompetansen som SeaBird allerede besitter. Like viktig for oss er det å benytte oss av den spisskompetansen vi finner hos partnerne våre, fremholder entreprenøren.

    Verdikjeden, slik Green Minerals forestiller seg den.

    Tror på store verdier

    Per i dag er alle ressursestimater for dyphavsmineraler svært spekulative. For det første er det liten kunnskap om forekomstene generelt, enten det gjelder sulfider, skorper eller knoller, og for det andre er det samlet inn lite data i Norskehavet.

    Foreløpig sitter også Oljedirektoratet tett på de dataene som det gjennom tre tokt (2018, 2019, 2020) har skaffet til veie som underlagsmateriale til den pågående konsekvensutredningen (geo365.no: «Starter arbeidet med konsekvensutredning»), noe både Rodahl og andre aktører stiller seg spørrende til.

    – Vi hviler oss på de estimatene som forskere ved NTNU har gjort (geo365.no: «Kvantifisering av det ukjente»), men vi er klar over at beregningene er høyst usikre. To tiår med forskning, med Universitetet i Bergen i spissen, viser imidlertid at mineralforekomster i dyphavet kan ha betydelige gehalter, langt over det vi finner i forekomster på land, sier Rodahl.

    – Vi har konsultert de fremste ekspertene på området, både i Norge og i utlandet, og mener derfor at man i dag har en god forståelse for hva som kan finnes. Like fullt gjenstår det en stor jobb med fullt ut å forstå gehalt og mengden av metaller i dyphavsmineralene innenfor norsk territorium, medgir han.

    Men det haster med å øke kunnskapen for å være godt forberedt, for i det mest optimistiske scenarioet vil det bli utlyst og delt ut områder for leting allerede i 2023.

    – Det kan godt være at det ikke skjer før i 2024, men vi som selskap må forholde oss til dette som om det kan skje i 2023. Vi må være beredt, presiserer Rodahl, og understreker på den måten at selskapet han leder mener alvor.

    Det haster derfor med å samle inn data. Oljedirektoratet har fått en bevilgning på 30 millioner kroner for å følge opp de tidligere undersøkelsene sommeren 2021 (geo365.no: «Sikter mot 2023»). Det er neppe nok, industrien trenger mer data for geologiske evalueringer, men foreløpig har det ikke lyktes å gjennomføre tokt.

    Vil redusere risiko

    Å være helt i front når det nå skal letes etter mineraler i dyphavet utenfor Norge er selvsagt forbundet med risiko. Den erfarne investoren er selvsagt fullt klar over dette, og han trekker spesielt frem de politiske og miljømessige utfordringene.

    – Vi er veldig kunnskapssøkende, og vi vil forsøke å redusere risiko nettopp ved å bygge kunnskap, blant annet gjennom et tett samarbeid med akademia.

    – En annen måte å redusere risiko på er gjennom partnerskap, vi skal støtte oss på andre, og vi vil for eksempel ikke eie skip og utstyr som det er mer naturlig at andre eier. Leie er vårt konsept.

    Ståle Rodahl presiserer samtidig at deres modell går up på å utvikle framtidens ekspertise, blant annet gjennom et tett samarbeid med universitetsmiljøene, og viser til finansieringen av to doktorgradsstudenter ved University of Southampton som en god start. Dette er for så vidt også en måte å redusere risikoen på.

    To år i spenning

    I løpet av mindre enn ett år har tre selskaper som alle ønsker å bli med i jakten på verdifulle mineraler på dypt vann i Norskehavet blitt etablert. Fellesnevneren er at de alle kommer fra den norske oljeindustrien, og at de har bred erfaring med leting etter olje og gass på norsk sokkel.

    Green Minerals har i tillegg tatt utgangspunkt i moderselskapets kompetanse på internasjonale seismikkoperasjoner og trekker selvsagt fordeler av det.

    Gjennom de neste to årene – fram til konsekvensutredningen er ferdig i 2023 – skal det bli usedvanlig spennende å følge hvordan de tre selskapene posisjonerer seg.

     

     

     

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.