Gjennom 15 år hadde Nordic Mining jobbet med å utvikle mineralprosjektet i Engebøfjellet. Så kom en ny aktør på banen.
Arctic Mineral Resources (AMR) ønsket å starte gruvedrift på mineralet granat, som representerer den største delen av forekomsten i Engebøfjellet målt i kroner. De hadde inngått en avtale med åtte grunneiere om utvikling og drift.
I henhold til mineralloven er granat et industrimineral som tilhører grunneier. Rutil regnes imidlertid som «statens mineraler», og disse rettighetene satt Nordic Minings datterselskap Nordic Rutile på.
Les mer om konflikten her: Kinkig strid om mineralrettigheter
Nordic Mining skriver i en pressemelding at Borgarting lagmannsrett har besluttet at det er Nordic Rutile (NRU) som har rett til å drive gruvedrift på Engebøfjellet.
– Beslutningen fra Borgarting lagmannsrett er som forventet. På vegne av våre aksjonærer setter vi pris på at lagmannsretten bekrefter at våre utvinningsrettigheter er gyldige og at vi har rett til å utvinne og utnytte granat og alle andre mineraler i Engebøforekomsten, uttaler Ivar Fossum, administrerende direktør i Nordic Mining.
Arctic Mineral Resources: Delvis seier
I en pressemelding datert 25. oktober, presiserer imidlertid Arctic Mineral Resources at selskapet vinner frem med at granat tilhører grunneier i dommen fra Borgarting lagmannsrett.
De gjengir følgende hovedpunkter fra dommen:
- Retten forkaster enstemmig NRUs anke og den nye fortolkning av malm som Direktoratet for mineralforvaltning innførte ved vedtak om driftskonsesjon til NRU, og bekrefter at granat tilhører grunneier også i Engebøfjellet.
- Retten er delt i et flertall og et mindretall (2-1).
- Flertallet mener NRU kan ta ut den granat som er nødvendig for å utvinne rutil
- Flertallet mener forvaltningen plikter å vurdere om granat kan utnyttes selvstendig og at det vil avgjøre om NRU må overlevere granaten til AMR eller betale kompensasjon for den.
- Mindretallet ga AMR fullt medhold – NRU har ikke rett til å ta ut og utnytte granat på vestsiden av Engebøfjellet.
– AMR kan isolert sett leve med dommen ut fra et rent økonomisk synspunkt der NRU plikter å erstatte AMR verdien av granat, men har ikke tro på at et ulønnsomt prosjekt vil bli realisert. Erstatningen må tilfredsstille kravet i grunnloven § 105 til «full erstatning» og vil klart få som følge at prosjektet til NRU blir ulønnsomt etter våre beregninger, sier Arnold Rørholt, styreleder i AMR, i pressemeldingen.
– AMR vil likevel anke der AMR ikke fikk medhold av flertallet, både fordi drift med fokus på granat er mer bærekraftig og fordi NRUs prosjekt vil føre med seg store og helt unødvendige ødeleggelser av både fjell og fjord, fortsetter Rørholt.
I verdensklasse
Nordic Mining har de siste månedene jobbet med å sikre finansiering til utbygging av gruveprosjektet. Dette har blitt gjort gjennom flere separate handler og avtaler. Parallelt med dette har selskapet startet grunnarbeider i området.
Geo365.no: Sikrer 600 millioner kroner til Engebøutbygging
I 2020 publiserte selskapet sin endelige mulighetsstudie som beskriver et gruveprosjekt i verdensklasse. Forekomsten i Sunnfjord kommune i Vestland er blant verdens rikeste med hensyn på rutilinnhold, og inneholder også økonomisk utvinnbare granatressurser.
I etterkant har de forbedret prosjektet ytterligere med hensyn på investeringskostnader, miljøavtrykk, arealbruk og bruk av kjemikalier. Den oppdaterte mulighetsstudien ble publisert i mai 2021.
Rutil- og granatmineralene utgjør en del av bergarten eklogitt og de nåværende ressursene skal etter planen utvinnes og prosesseres over 39 år. Det inkluderer ikke selskapets «indikerte ressurser». Detaljboring av disse kan bidra til forlenget gruveoperasjon.
Rutil brukes som råstoff til fremstilling av titan, samt som fargestoff til blant annet maling og papir. Granat brukes blant annet til vannrensing og slipe- og skjæreprosesser.