Så skjedde det som ikke skal skje nok en gang. En demning for gruveavgang brast nær Jagersfontein diamantgruve i Sør-Afrika den 11. september i 2022, og flere mennesker mistet livet og et stort område ble dekket av de delvis flytende massene.
Forskere ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) oppgir i en forskningsartikkel at det siden 1915 har forekommet 257 slike brudd der om lag 2 650 mennesker har mistet livet og enorme mengder avgangsmasser (250 millioner m3) har ødelagt nærliggende omgivelser.
Nesten halvparten av volumene har brutt ut siden år 2000. Mengden gruveavgang som lagres i deponier på land øker eksponentielt, og per 2020 skal det finnes 29 – 35 000 deponier på land som holder om lag 223 milliarder tonn masser.
Hendelsen i Sør-Afrika gjør en artikkel publisert av Det internasjonale energibyrået IEA til samme tid særlig relevant.
Artikkelen tar for seg hvorfor ESG er viktig for det grønne skiftet. ESG (environmental, social and governance) kan på norsk oversettes til miljø-, sosiale og forretningsetiske forhold.
IEA og andre organisasjoner har gjentatte ganger fortalt oss at det grønne skiftet omhandler overgangen fra karbonintensiv energiproduksjon til fornybar energiproduksjon og elektrifisering av samfunnet, noe som vil medføre en betydelig økning i etterspørselen av en rekke metaller og mineraler.
Eksempelvis påpeker IEA at en elbil krever mer enn 200 kg metaller og mineraler, sammenliknet med drøyt 30 kg for en konvensjonell fossildrevet bil. Metallbehovet for grønn energiproduksjon viser det samme. Vind- og solkraft krever langt flere kg metaller og mineraler per produksjonskapasitet (MW) enn fossil energiproduksjon.
geo365.no: Batterivekst vil drive mineraletterspørsel
geo365.no: Ber Norge om mineraler
Artikkelforfatterne lister opp fem grunner til at kommende mineralprosjekter som skal levere materialene til det grønne skiftet må ta hensyn til ESG.
For det første kan mangel på ESG-fokus hindre investeringer i aktuelle gruveprosjekter. Ett eksempel kan være bruken av barn som arbeidskraft til koboltutvinning i Kongo. Ytterst få banker, selskaper eller individer vil finansiere prosjekter der slik praksis gjøres eller der det er mistanke om slik praksis.
For det andre kan mangel på ESG-fokus gjøre det vanskelig for et gruveselskap og få eller å beholde lisenser for drift og sosial/samfunnsaksept.
Dette er to sider av samme sak. Et gruveselskap må sikre seg offisiell tillatelse av et statlig organ for å kunne drive utvinning. Men like viktig er det å også få aksept i befolkningen. Artikkelforfatterne skriver at det finnes mange eksempler på mineralprosjekter som har blitt stoppet eller bremset av lokal motstand.
For det tredje kan manglende fokus på ESG bety dårlig drift, for eksempel med hensyn på sikkerhet. Dette kan lede til hendelser (for eksempel en demning som brister, ref. hendelsen øverst i saken) som stopper gruvedriften på både kort og lang sikt.
Artikkelforfatterne nevner også korrupsjon og et volatilt forretningsmiljø som eksempler på faktorer som kan gi periodiske nedstengninger av en gruve.
For det fjerde er gruver ofte utsatt for klimarisiko. Driften kan stoppe som følge av skogbranner, tørke (vannmangel) og flom. Mange av de største kobber- og litiumgruvene i verden ligger i områder som opplever mangel på vann.
For det femte ser artikkelforfatterne en mangel på forståelse rundt viktigheten av å håndtere risiko i områder som er preget av konflikter eller andre høyrisikoområder. De nevner geografiske områder der hendelser som involverer væpnede grupper, sammenstøt med sikkerhetsvakter og menneskerettighetsbrudd finner sted.
De påpeker også at slike risikoer er i stadig endring. Et geografisk område som regnes som trygt i dag, er ikke nødvendigvis det i morgen.
Avslutningsvis skriver artikkelforfatterne at myndigheter og nasjonale organisasjoner har et ansvar for å sikre at fremtidige gruveprosjekter holder høyeste standard med hensyn på ESG. IEA samarbeider med Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) for å kunne hjelpe beslutningstakere å sørge for at fremtidige mineralressurser kan bli utvunnet på best mulig måte.
I Norge har Norsk Bergindustri de siste årene jobbet med å implementere den canadiske innrapporteringsstandarden Towards Sustainable Mining (TSM).
Konkret innebærer den at norske bergverksselskaper årlig skal vurdere sin bærekraftinnsats på tvers av åtte viktige områder, inkludert energibruk, utslippshåndtering, naboskap og urbefolkning, HMS og bevaring av biologisk mangfold.
Resultatene skal være fritt tilgjengelige for publikum og blir eksternt verifisert hvert tredje år for å sikre at det som rapporteres er nøyaktig.
geo365.no: Vil styrke tillit og troverdighet
geo365.no: Støtter bærekraftssystem for mineralnæringen
Skal introdusere ESG for dyphavsmineraler
Et nytt initiativ i regi av blant annet DNV har som mål å skape en «håndbok» for selskaper og andre interessenter innen dyphavsmineraler. Den skal fungere som en veileder som forteller hvilke temaer som skal innrapporteres og hvordan.
Initiativet er svært betimelig. Flere nasjoner og selskaper i verden gjør for tiden seriøse vurderinger av de potensielt svært store og rike mineralforekomstene til havs.
Les mer om det nye initiativet her
NCS Exploration – Deep Sea Minerals
I desember 2023 arrangerer GeoPublishing konferansen Deep Sea Minerals i Bergen for tredje gang.