Norges første kommersielle CO2-prosjekt er nesten komplett. Terminalen, rørledningen og selve lageret (to brønner) har stått klare siden i fjor høst, og Northern Lights (et jont venture eid av Equinor, Shell og TotalEnergies) venter nå bare på de første leveransene av drivhusgassen fra kundene.
Lageret i utnyttelsestillatelse 001 i den nordlige delen av Nordsjøen (Aurora) skal overvåkes gjennom en kombinasjon av ulike geofysiske metoder for å forsikre at CO2-skyen migrerer som forventet og at det ikke skjer noen uønskede lekkasjer.
18. mars meldte NORSAR at de har signert en samarbeidsavtale med Northern Lights vedrørende overvåkning. I henhold til avtalen skal forskningsstiftelsen installere og drifte en permanent overvåkningsstasjon på Holsnøy, en knappt times kjøretur nordvest for Bergen. Lyttestasjonen skal overvåke seismisk aktivitet i forbindelse med CO2-injeksjon. Ved å fange opp rystelser på havbunnen kan stasjonen bidra til at operatørene kan tilpasse aktivitetsnivået for å sikre trygg injeksjon og lagring.
– Underjordisk CO2-lagring er et nytt forretningsområde med enormt potensial for Norge, og derfor er det viktig å skape tillit fra dag én. Overvåkingen vil også gi trygghet for myndighetene og innbyggerne for at lageret beholder sin integritet i både injeksjons- og i den endelige lagringsfasen, uttaler Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør i NORSAR.
– Norge har en ledende posisjon innenfor CO2-håndtering, og har over lang tid arbeidet for å utvikle CO2-fangst og -lagring som et kostnadseffektivt klimatiltak i et internasjonalt perspektiv. Med norskutviklet teknologi legger samarbeidsavtalen mellom NORSAR og Northern Lights opp til en kostnadseffektiv løsning for overvåking av CO2-lagre, som kan eksporteres til andre land, kommenterer energiminister Terje Aasland.
Northern Lights skal i første fase injisere og permanent lagre opptil 1,5 millioner tonn CO2 per år. Selskapet har planer om å øke volumene til minst 5 millioner tonn CO2 per år i fase 2, og har videre vekstambisjoner gitt at den kommersielle interessen fra norske og europeiske utslippere er tilstrekkelig stor.
Det er fem år siden Northern Lights boret letebrønnen som bekreftet at lagringsenhetene (reservoarene) i de undre jura Johansen- og Cookformasjonene om lag 2 600 meter under havbunnen var godt egnet for CO2-lagring. Det ble påtruffet til sammen 173 meter sandstein med «god til svært god» reservoarkvalitet som representerer grunnmarine avsetninger.