Innen 2030 skal de norske klimagassutslippene halveres (50 – 55 prosent reduksjon fra 2005).
Miljødirektoratet har indikert at dette kan bli vanskelig å oppnå, men at elektrifisering av norsk sokkel vil være blant de mest betydningsfulle løsningene for å få dette til. Samtidig forteller Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at den nasjonale effektbalansen krymper, og at vi i 2030 kan oppleve kraftunderskudd.
Bellona, Ocean Power, Cape Omega og Norsk Industri har i en ny rapport lagt frem et mulig forslag som kan løse disse utfordringene: Nye installasjoner på norsk sokkel kan kutte de nasjonale CO2-utslippene med 10 prosent (5 millioner tonn CO2) samtidig som vi genererer 15 TWh elektrisk kraft, tilsvarende om lag 10 prosent av dagens produksjon.
NEXT 2024
Cathrine Ringstad, seniorrådgiver i Bellona, presenterte rapporten på Bellonaforum. Under konferansen New Energy X Subsurface i Bergen i januar vil Ringstad holde foredraget CO2 storage on the Norwegian Continental Shelf: Licence status and policy framework.
Løsningen er flytende gasskraftverk med karbonfangst og -lagring (blå strøm), og forfatterne av rapporten hevder at det er realistisk å anta at 3-4 slike enheter kan være operative med produksjon av elektrisitet og CO2-injeksjon innen 2030.

Strømprisen er beregnet til, under visse forutsetninger, 50 – 110 øre per kWh. Inkludert prisen på gass, kan strømprisen bli rundt 1,80 kr per kWh. Rapporten påpeker at eksisterende gassturbiner på offshore installasjoner kan ende opp med en høyere pris per kWh grunnet høy forventet CO2-avgiftskostnad i 2030.
Rapporten konkluderer slik:
Blå strøm vil effektivt bidra til å løse den kombinerte klima- og energikrisen før 2030, samtidig som den krever minimale ressurser og fungerer som nødvendig balansekraft for en vellykket implementering av fornybar kraft.
Slik tegner de opp veien videre:

Tidligere i år slo Ole Gunnar Tveiten, geolog i AGR, et slag for nettopp et gasskraftverk til havs med CCS. Han lanserte muligheten for å utnytte CO2-gassen som ble fanget til å øke utvinningsgraden av olje i modne oljefelt på norsk sokkel.
geo365.no: Bedre utnyttelse av norske oljefelter – et klimatiltak
1 kommentar
Forutsetningen for at dette skal bli lønnsomt er en kraftig økning av CO2 avgiftene. Det betyr at «alt blir lønnsomt» dersom bare avgiftene på alternativet blir store nok. En finurlig metode å få lønnsomhet på, men uansett blir denne type «økonomisk lønnsomhet» ekstremt dyr for sluttbruker.