Dag ut og dag inn sitter han der. Time etter time. Pirker tålmodig med ultralydpenn. Fjerner ørsmå biter med omdannet, knallhard skifer. Met ett mål for øye: «grave fram» 500 millioner år gamle trilobitter. I 3 dimensjoner.
Maximo Alfonso (38) er billedhugger. Som navnet antyder er han spansk. Preparering av fossiler har den joviale mannen drevet med siden han var tolv år gammel. Tilfeldighetene har ført ham til Norge. Nå har han bodd her i sju år. Preparering av 3-dimensjonale trilobitter har blitt hans spesialitet. I Norge er han alene om dette.
– Bergartene i Oslofeltet er veldig harde. For å meisle ut en eneste trilobitt kan jeg bruke 100 (!) timer, forteller Alfonso fra arbeidsplassen sin i Knuseriet på Slemmestad i Røyken kommune sør for Oslo.
Da snakker vi fort om to-tre ukers arbeid, for det er umulig med tolvtimers arbeidsdag når nøyaktighet og tålmodighet er de absolutt største dydene. Dessuten går det litt tid med til å tilfredsstille nysgjerrigheten til en mengde forbipasserende. For i sommervarmen står dørene til dette provisoriske verkstedet alltid åpne. Formidlingen må skje på flere plan.
– Tankene går ofte til Marokko, der skifre som ikke er påvirket av den kaledonske fjellkjededannelsen er bløte i forhold. Der kan den samme jobben ta bare et par dager, sier preparanten.
Et steinkast unna ligger Slemmestad bibliotek. Det er biblioteket som har stilt husvære til rådighet for kunstneren som har usedvanlig sterk interesse for paleontologi, og inne på selve museet finner vi de fleste av de trilobittene som så langt har blitt preparert. Godt innelåst i et glasskap.
At Alfonso har valgt Slemmestad som arena for sitt virke er slett ikke tilfeldig.
– Slemmestad er et paradis for trilobittinteresserte, helt fantastisk, så hit kommer profesjonelle geologer og amatørgeologer, både fra inn- og utland. Dessuten kan biblioteket tilby en egen geologiutstilling og ansatte som er til god støtte for prosjektet.
Med base midt i smørøyet leter Maximo Alfonso selv fram de steinene som han kan finne fossiler i. Utenfor verkstedet ligger store blokker, klare for bearbeiding, og inne på verkstedet er det «et søreuropeisk rot» med en herlig blanding av nødvendig utstyr og personlige effekter.
I september, på «Fossildagene» den 16. og 17., inviterer Slemmestad geologisenter alle interesserte til å beundre de nyklekkete skattene og ta en prat med kunstneren.