Gammel fjellkjede – nytt navn

.

Det er ingen grunn til å engste seg. Fjellkjeden vil ennå bestå i mange millioner år. Riktig nok opplever vi titt og ofte at tyngdekraften gjør sitt ytterste for å flate ut landskapet, det går nesten ikke en dag uten at vi får en nyhetsmelding om ras et eller annet sted i landet, men det vil likevel ta lang tid før Dovre faller.

I stedet er det all grunn til å glede seg. Fjellkjeden skal endelig få sitt eget navn. For til tross for at vi er et fjelland, og at kulturen bærer sterkt preg av det, har den lange rekken med fjell og fjellområder fra Agder og Rogaland i sør til Finnmark i nord alltid vært navnløs. Alle kjenner til Hardangervidda, Jotunheimen, Rondane, Trollheimen, Saltfjellet, Lofoten og Lyngen, men dette er enkeltområder. Det vi søker er et velklingende navn som binder dem sammen.

Fjellkjeden må få et navn som kan brukes nasjonalt og internasjonalt. Det er for galt at vi snakker om Alpene, Himalaya, Pyreneene og «The Rockies», men at Europas lengste fjellkjede (!) bare blir omtalt som «fjellene», eller – enda verre – ikke blir omtalt i det hele tatt. Meteorologene snakker om Langfjellene, men dette er kun Sør-Norge, og Kjølen er fjellryggen i grensetraktene mellom Nord-Norge og Nord-Sverige. Det vi sårt trenger er et navn som dekker de 1500 kilometerne med topper og flater, og som alle tar i bruk.

La oss ikke helt glemme svenskene. Fjellkjeden strekker seg inn i Sverige, selv om det aller meste av arealet, volumet (!) og de høyeste toppene befinner seg her i landet. Derfor bør svenskene også kaste seg på avstemningen.

Norsk Geologisk Forening tok initiativet til denne kåringen, og i et samarbeid med Den Norske Turistforening og UT.no kan alle som vil stemme frem sin favoritt mellom den 2. og 10. september. Resultatet blir offentliggjort den 14. september på Geologiens Dag, samtidig med et arrangement på Fløyen i Bergen. Radioprogrammet Friluftsmagasinet vil vie en hel time fil fjellene mellom kl. 08.00 og 09.00, og det er i dette programmet at navnet blir gjort kjent.

Da er det viktig at du for andre gang på kort tid har brukt stemmen din.

HALFDAN CARSTENS

halfdan@geo365.no

X