Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Gått ut på dato
    Geoturisme

    Gått ut på dato

    Av Halfdan Carstensjuli 22, 2019
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Norsk Teknisk Museum har ikke klart å fange opp utviklingen innen presentasjonsteknologi.

    Olje- og gassutstillingen på Norsk Teknisk Museum er ikke imponerende. Langt derifra. De har en jobb å gjøre og bær alliere seg med de som har kunnskap om teknologi. Ni år gamle Kasper på bildet gikk raskt forbi. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    I løpet av de siste 50 årene har ingen næring hatt større betydning for det norske samfunnet enn olje- og gassindustrien, og knapt noen næring har bidratt så mye til den teknologiske utviklingen. Konsekvensen er at Norge er ledende i verden innenfor leting etter og produksjon av olje og gass. Dessuten kan vi skilte med «et utall» uteksaminerte studenter ved de tekniske høyskolene siden siste halvdel av 1970-tallet.

    Derfor er det med store forventninger jeg en vakker julidag går inn dørene til Norsk Teknisk Museum i Oslo.

    Men først et jubileum. Månelandingen den 20. juli 1969 er selvsagt hovedattraksjonen, og Apollo-kapselen har fått en sentral plass i museet. Dessverre er ikke atmosfæren godt nok tilrettelagt. Vi får ikke den «rette» følelsen når vi setter oss inn i en kopi av det setet som Neil Armstrong benyttet. Den eneste informasjonsplakaten vi får øye på inneholder en streng beskjed om å ta av skoene før vi går opp den lille trappen. Noe mer kunnskap kunne vært ønskelig. Om teknologien som da ble benyttet, for eksempel, og kontrasten til i dag. For den må være enorm. Museet har heller ikke tatt i bruk dagens teknologiske muligheter til å lage en spennende utstilling. Gammeldags er vel det ordet som passer best.

    Det var likevel olje- og gassutstillingen som var undertegnedes hovedmål denne gangen. Det første som slår oss er at telleren som viser verdien av oljefondet er fullstendig gal. Rett etter åpningstid ligger verdien i et mikrosekund på 8 025 464 211 134 kroner. Senere på dagen, da jeg sjekker oljefondets markedsverdi, er den oppe i 9 252 043 534 265 kroner. Det var da voldsomt til økning (15 prosent) på noen få timer? Så jeg velger å tro at museets teller viser feil. Akkurat det er vel ikke verdig et teknisk museum? (Eller er det nettopp slikt som karakteriserer et museum?).

    … artikkelen forts. under bildet

    Norsk Teknisk Museums presentasjon av oljefondets verdi. Det er sterkt foreldet, men det er kanskje i et museums ånd? Foto: Halfdan Carstens

    Men hvor er seismikkskipene, hvor er borestrengene som beveger seg horisontalt gjennom reservoaret, og hvor er det som trengs for å hente olje og gass opp fra undergrunnen uten bruk av bemannede plattformer? Svar: ingen steder. I stedet blir vi tydelig informert om at «utslipp fra produksjonen og forbruk av olje og gass per år forårsaker utslipp av omtrent 550 millioner tonn CO2».  Og videre: «I Rapport 2013/31 fra Statistisk Sentralbyrå har forskere beregnet at en reduksjon av norsk oljeproduksjon med 1 % vil gi en reduksjon av globale klimagassutslipp på ca. én million tonn». På en annen plakat blir vi informert om «2007 Klimatoppen» – det var angivelig i 2007 at «FNs klimapanel IPCC dokumenterte at stor vitenskapelig enighet er i ferd med å gi global oppvarming». Har Norsk Teknisk Museum blitt en «klimaaktivist»?

    I «olje- og gass-seksjonen» informerer museet også klokelig om at vi i Norge har vindkraft. Bare synd at informasjonen er utdatert. Det er ikke lenger vindparken på Smøla som er Norges største. Fosen Vind troner nå på toppen (GEO 04/2019: «Nåleputene på strandflaten»).

    I høst er det 50 år siden funnet av Ekofisk. Dette burde vært en ypperlig anledning til å vise fram rådende teknologi i den næringen som har betydd aller meste for Norge i moderne tid. Det er veldig synd at museets personell ikke har kunnskap og innsikt til å fange opp slike øyeblikk og lage noe virkelig attraktivt.

    Vi anbefaler at museets styre setter av midler slik at ledelsen kan dra på ekskursjon rundt omkring i verden og lære av andre. Så bør også styret invitere representanter for oljeselskapene og serviceindustrien og få noen tips til hvordan utstillingen kan forbedres.

    Les også:

    Et monument over kjedelighet

    Benytt anledningen – flytt!

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bømlo

    februar 3, 2025

    Gull: Gisna

    januar 6, 2025

    En visuell fornøyelse

    desember 6, 2024
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration
    May 23, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    Advarer om vårflom
    May 21, 2025

    Advarer om vårflom

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 
    May 20, 2025

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.