Men for alle dem som trosser høydeskrekken, venter belønningen i form av en formidabel utsikt over et alpint landskap med spisse tinder, grønne daler og blå fjorder. Dette er en bit av Nordryggen i all sin prakt.
Legg gjerne toppturen innom DNT-hytta på østsiden av toppen. Her venter moderne overnattingskår i selvbetjent hytte.
Geologiinteresserte vil legge merke til at berggrunnen i dette fjellmassivet kun består av gneis. Noen vil si grå og kjedelig. Men gå tett innpå, helst der den er vasket ren av rennende vann eller steder der den siste snøen ligger lenge (slik at det er kort vekstsesong for lav), så ser du at gneisen kan være et lite kunstverk med sine vakre former i grått, hvitt og svart.
Ved å heve blikket, kan vi beundre det spektakulære, alpine landskapet og konstatere at denne delen av Nordryggen er svært forskjellig fra mange andre fjellheimer i landet, som for eksempel lengre øst, der avrundete former dominerer.
Fjelltoppen ble besteget første gang rundt 1870 av lokale størrelser. Andregangsbestigningen var ved den engelske klatrepioneren William Cecil Slingsby i 1884.
Vet du hvor bildene er tatt? Kan du angi fjellheim og fjelltopp? Send e-post til postmaster@geo365.no så er du med i trekningen om et eksemplar av boka om vår nasjonalstein – larvikitt.
- Manges favoritt. Det underlige med dette fjellet er at det skifter form etter hvilken side du ser det fra. Uttrykk som pyramide, hummerklo og søyle er brukt. Uansett, det er en perle i denne delen av landet. Foto: Halfdan Carstens
- I dette fjellområdet er gneis omtrent den eneste bergarten som er å finne. Ved å lete opp steder der den ikke er overgrodd med lav, og gjerne renvasket av rennende vann, kommer farger og former godt frem. Da vil mange oppdage at såkalt gråstein ikke trenger å være grå og kjedelig. Foto: Halfdan Carstens
Vet du hvor bildet er tatt?
Kan du angi fjelltoppensom er avbildet? Send e-post til postmaster@geo365.no så er du med i trekningen om et eksemplar av boka om vår nasjonalbergart larvikitt – Unik, vakker og ekslusiv.
Frist for å være med i konkurransen er 15. august.