Jettegrytene i Rullestadsjuve Jayne Roberts utfordrer Jørn Harald Hurum. Foto: Privat

Jettegrytene i Rullestadsjuve

Møte et dramatisk landskap som gav maleren Lars Hertervig mye inspirasjon.

Her møter vi et dramatisk landskap som gav maleren Lars Hertervig mye inspirasjon. Til venstre, (nordsiden av veien) skjuler det seg kjempestore jettegryter i den glatte granittfjellveggen. Halvveis opp juvet er det en parkeringsplass, herfra krysser en veien, og går over gangbroen til den gamle restaurerte Postvegen. En hyggelig tur tar deg gjennom gammel furuskog og blåbærlyng langs siden av en rasende elv. Etter mindre enn én kilometer er stien til jettegrytene skiltet. Videre oppover er det relativt bratt, men turen belønnes med en fantastisk utsikt fra toppen av Jettegrytenuten. Stien er godt merket over den avrundet fjellsiden med varder og røde markører. Det har blitt bygget rekkverk og trappetrinn slik at det er mulig å ta turen ned til jettegrytene på en grei måte.
Jettegryter er sylindriske fordypninger gravd ut i grunnfjellet av smeltevann, stein og grus.De største er 4-5 meter i diameter og blant de flotteste i Nord-Europa.Berggrunnen i dette nærområdet består av granitt og granittiske gneiser og er tydelig homogen. Dette bidrar til symmetrien i erosjonsformene.Det er over et dusin gryter å utforske. Ett spesielt fint eksempel, hvor to jettegryter møtes, skaper en elegant bue mellom de to enorme hullene.
Disse imponerende formasjonene ble dannet da innlandsisen raskt smeltet vekk på grunn av et varmere klima på slutten av yngre dryas. Det er anslått at det tok litt mer enn tusen år for isdekket å smelte bort, og vannmengden tilsvarer 10 000-15 000 mm nedbør i løpet av én enkelt sommer. Våre forfedre forstod at hullene ble skapt av mektige krefter, men med begrenset kunnskap om glasiale prosesser, tilskrev de grytenes dannelse til jætter (et slags troll).
Etter turen til jettegrytene anbefales det å dra tilbake til Rullestad Aktiv Fritid som ligger i vakre omgivelser ved Rullestadvatnet. Her finnes det en interessant samling av norske bergarter som er delvis polert for å avsløre deres skjulte, indre skjønnhet. Her kan du også få noe godt å spise.

Les mer on denne geofunn på gefunn.no

Foto: Jayne Roberts

711x474-jettegrytene

Foto: Jayne Roberts

Skrevet av Jayne Roberts

X