Nordic Mining skriver i en pressemelding at de over en femårsperiode skal levere mellom 762 500 og 785 000 tonn granatkonsentrat til en ikke navngitt kunde som de nå har inngått en salgsavtale med. Salgsavtalen omfatter hele Nordic Minings granatproduksjon de første årene.
Kunden er en ledende internasjonal produsent og distributør av granat til vannjetskjæring, sandblåsing og slipeformål.
I fjor høst meldte gruveselskapet at de hadde inngått en avtale med det japanske handelshuset Iwatani Corporation om leveranser av rutil fra den kommende gruva ved Engebøfjellet i fem år.
I kombinasjon innebærer de to avtalene at Nordic Mining nå har solgt all sin produksjon for de første fem driftsårene, noe som reduserer risikoen i prosjektet.
– Avtalen bekrefter at granaten fra Engebø har god kvalitet og at det er et marked for de volumene
som vi tar ut av mineralforekomsten, uttaler Ivar Fossum, konsernsjef i Nordic Mining.
Nordic Mining oppgir at de utover avtalen som nå er inngått også vil utforske muligheten for å etablere felles markedsførings-, salgs- og distribusjon av granat fra Engebø. Øvrige detaljer rundt denne delen av avtalen skal forhandles fremover.
Gruveselskapet har sett god fremdrift for prosjektet sitt det siste året.
Selskapet startet med tidlig grunnarbeid (bygging av vei, fjerning av gamle konstruksjoner etc.) for et knapt år siden. De har parallelt med dette brukt tiden på å sikre finansiering til full utbygging av Engebøprosjektet som etter planen skal produsere rutil og granat i 39 år.
Prosjektet er fortsatt ikke fullfinansiert, men selskapet hadde per slutten av 2022 sikret ca. 75 prosent av drøyt 200 millioner USD i gjenstående oppstartskapital.
Geo365.no: Sikrer 600 millioner kroner til Engebøutbygging
I forbindelse med rapporten for tredje kvartal 2022, som ble publisert i november, kom Nordic Mining med en gladnyhet til sine eiere. Nåverdien av gruveprosjektet har blitt oppjustert fra 260 millioner amerikanske dollar (USD) til 453 millioner USD, noe som tilsvarer om lag 4,6 milliarder kroner eller en økning på mer enn 70 prosent.
Geo365.no: Mineralprosjekt verdt 4,6 milliarder kroner
I desember meldte gruveselskapet at de hadde startet drivingen av tunnelen som skal føre malmen fra gruva til prosesseringsanlegget.
Geo365.no: Malmen skal gå i tunnel
I verdensklasse
I 2020 publiserte selskapet sin endelige mulighetsstudie som beskriver et gruveprosjekt i verdensklasse. Forekomsten i Sunnfjord kommune i Vestland er blant verdens rikeste med hensyn på rutilinnhold, og inneholder også økonomisk utvinnbare granatressurser.
I etterkant har de forbedret prosjektet ytterligere med hensyn på investeringskostnader, miljøavtrykk, arealbruk og bruk av kjemikalier. Den oppdaterte mulighetsstudien ble publisert i mai 2021.
Rutil- og granatmineralene utgjør en del av bergarten eklogitt og de nåværende ressursene skal etter planen utvinnes og prosesseres over 39 år. Det inkluderer ikke selskapets «indikerte ressurser». Detaljboring av disse kan bidra til forlenget gruveoperasjon.
Rutil brukes som råstoff til fremstilling av titan, samt som fargestoff til blant annet maling og papir. Granat brukes blant annet til vannrensing og slipe- og skjæreprosesser.