– 30. juni søkte vi driftskonsesjon og nylig avsluttet vi sju dager med hovedforhandling i Oslo tingrett i spørsmålet om rett til å undersøke, bryte ut, utvinne og nyttiggjøre industrimineralet granat på eiendommer i Vevring, sier Tore Viana-Rønningen, daglig leder i Arctic Mineral Resources (AMR). Viana-Rønningen forteller at selskapet har avtale med åtte grunneiere i Vevring om uttak av granat fra Vevring og vestre del av Engebøfjellet i Sunnfjord, Vestland. Ifølge AMR er verdien av granat i forekomsten er omtrent fire ganger så høy som verdien av rutil, som blir et biprodukt, og granat som mineral tilhører grunneierne.

Les på GEO365: Kinkig strid om mineralrettigheter
Tilbakefylling av tilslag
Granat er et hardt, tungt og bestandig industrimineral som selges primært for bruk i vannjetskjæring og sandblåsing. AMR skal utvinne industrimineralet og andre steinprodukter fra uttaket, og har planlagt driften slik at de unngår bruk av deponi. Ifølge selskapet skal de utvinne granat, rutilkonsentrat og eklogittbasert tilslag ved gravimetrisk og magnetisk separasjon uten bruk av kjemikalier eller utslipp av klimagasser. Analyse av tilslagsprodukter skal ha bekreftet at det har gode miljøegenskaper, samt middels til god ytelse i forhold til etablerte produktstandarder for bruk i asfalt, betong og mekanisk stabilisert materiale i bygg- og anleggsarbeid og veibygging.
Selskapet opplyser at de har inngått intensjonsavtaler for salg av all granat- og steinproduksjon, og avtale for salg av tilslag. Egenprodusert tilslag vil også bli fylt tilbake i tomme fjellhaller for økt stabilitet i gruven.

Les på GEO365: Tror på lønnsom granatgruve
Reserver for vel 50 år
Driften er planlagt med løsninger som skal kombinere minimale inngrep i natur og miljø med et moderat kapitalbehov før oppstart. Hæhre Entreprenør AS, en av landets største entreprenører, vil forestå gruvedriften med eget utstyr. De første årene skal stein fraktes med selvlosser ca. 55 km fra Vevring til Lutelandet i Fjaler. Der har AMR inngått avtale om leie av areal og bygninger på et eksisterende industriområde for å installere prosessutstyr til utvinning av mineral- og tilslagsprodukter. Etter noen år skal prosessutstyret flyttes fra Lutelandet til fjellhaller i Vevring.
AMR har reserver for drift i 51 år og en påvist ressurs som gjør det sannsynlig å doble dette. Gruvedrift, produksjon, pakking og massetransport vil skape om lag 50 årsverk, og ifølge selskapet være en gruvedrift som skal leve fint side om side med lokal næring som fiskeoppdrett og fisketurisme.

Fastslå rettigheter
Det var i begynnelsen av mars i år at AMR tok ut stevning mot Nordic Rutile AS. Ifølge AMR er søksmålet opprettet for å få fastslått det privatrettslige innholdet i grunneiernes rettigheter i situasjoner hvor grunneiernes og statens mineral finnes sammen i samme forekomst.
– Dom er antydet å komme i uke 38. Samtidig kjerneborer vi videre i Vevring, og måler både kornstørrelse og gehalt med den nye boreskanneteknologien til Epslog i samarbeid med Stratum Reservoir, Olympus og 21st North m.fl., sier Tore Viana-Rønningen.
Delta på konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals 2021 20. – 21. oktober i Bergen.
På konferansen vil vi rette søkelyset mot de viktigste utfordringene og mulighetene som ligger foran oss, og sammen søke løsninger og innovasjon gjennom kunnskapsdeling og diskusjoner.
Nå har billettsalget startet. Frem til 31. august tilbyr vi rabatterte priser (early bird). Det finnes også egne billetter for digital tilgang til konferansen.