21. mars avsa Høyesterett dommen som gir Nordic Mining rettighet til å utvinne alle mineraler i Engebøforekomsten, det vil si både rutil og granat.
– Jeg er glad for at Høyesterett tok opp saken og avklarte spørsmålene som ble tatt opp av AMR. Nå er endelig siste ord sagt i denne saken. Saken viser hvor viktig en stabil og kompetent myndighet er for utviklingen av ny og langsiktig industrivirksomhet i Norge. Dommen er også viktig for mineralindustrien generelt, uttaler administrerende direktør Ivar S. Fossum i en pressemelding.
Gjennom mer enn 15 år hadde Nordic Mining jobbet med å utvikle mineralprosjektet i Engebøfjellet. Så kom en ny aktør på banen.
Arctic Mineral Resources (AMR) ønsket å starte gruvedrift på granat, som representerer den største delen av forekomsten i Engebøfjellet målt i kroner. De hadde inngått en avtale med åtte grunneiere om utvikling og drift.
I henhold til mineralloven er granat et industrimineral som tilhører grunneier. Rutil regnes imidlertid som «statens mineraler», og disse rettighetene satt Nordic Rutile på. Avgjørelsen i Høyesterett bekrefter imidlertid at Nordic Mining har den eksklusive retten til alle mineralene i forekomsten.

Striden mellom de to selskapene har gått gjennom tre instanser i domstolen.
geo365.no: Gruvetvisten fortsetter
Det er under tre måneder siden en annen sak vedrørende Engebøfjellet var i retten. I januar ga Oslo tingrett staten fullt medhold for tillatelsen til deponering av gruveavgang i Førdefjorden. Naturvernforbundet og Natur og ungdom varslet i februar at de anker saken til Efta-domstolen.
Produksjonsstart senere i år
Det er om lag et år siden Nordic Mining kunne melde at gruva var fullfinansiert. Siden har utbyggingsarbeidet foregått for fullt, og selskapet bekreftet i en pressemelding tidligere i mars at de sikter mot oppstart av produksjon i fjerde kvartal 2024, med første inntekter i det påfølgende kvartalet.
Engebøgruva, som skal drives både med dagbrudd og underjordisk, skal etter planen utvinne rutil- og granatholdig malm i 39 år. Kanskje lenger, om nye mineralressurser som utgjør bergarten eklogitt blir definert som økonomisk drivverdige gjennom nye borekampanjer.
Rutil brukes som råstoff til fremstilling av titan, samt som fargestoff til blant annet maling og papir. Granat brukes blant annet til vannrensing og slipe- og skjæreprosesser.