Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Lovende resultater fra Smeaheia
    CCS

    Lovende resultater fra Smeaheia

    To avgrensningsbrønner i Smeaheia-lisensen viser at reservoarbergartene er godt egnet for CO2-injeksjon og -lagring, men trykkutfordringer må løses for å realisere potensialet som et av Norges største CCS-prosjekter
    Av Ronny Setsåmai 22, 2025
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email

    Foto: Ivan Bandura, Unsplash

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Equinor har boret to avgrensningsbrønner i CO2-lagringsprosjektet Smeaheia øst for Troll. Ifølge Sokkeldirektoratet viser brønnene, boret i Gamma- og Alpha-strukturene, at reservoarbergartene egner seg godt for injeksjon og lagring av CO2.

    Brønnene er de første som er boret i letetillatelse EXL002 (CCS-lisensen), og andre og tredje brønn på norsk sokkel som er boret for å undersøke muligheter for kommersiell CO2-lagring[i]. Den første ble boret av Northern Lights i 2020, og Equinor har dermed tatt del i samtlige.

    Begge brønnene (32/7-1 i Gamma og 32/4-4 i Alpha) traff på reservoarbergarter med god til svært god kvalitet, samt tette takbergarter. Førstnevnte brønn påtraff 146 meter sandstein i Sognefjordformasjonen, 145 meter sandstein i Fensfjord- og Krossfjordformasjonene og 57 meter sandstein i Cook- og Johansenformasjonene. De to sistnevnte vil fungere som reservoar for Northern Lights-prosjektet.

    Takbergarter, som skal hindre lekkasjer, ble påtruffet mellom og over disse formasjonene (Drake- og Draupneformasjonene). Begge brønnene ble avsluttet i Lundeformasjonen (øvre trias).

    Smeaheia-lisensen (EXL002) øst for Troll er markert med oransje fyll. Den tilgrensende CCS-lisensen sør for Troll er Northern Lights/Aurora (EL001). Kartet viser posisjonen av de to avgrensningsbrønnene 32/4-4 og 32/7-1. Kartografi: Sokkeldirektoratet

    Troll gir mulige trykkutfordringer

    Langvarig utvinning av olje og gass fra Troll-feltet har redusert trykket i nærliggende reservoarer, inkludert Smeaheia, på grunn av trykk-kommunikasjon. Ifølge Northern Lights’ konsekvensutredning fra 2019 vil videre gassproduksjon fra Troll fase 3, som forlenger feltets levetid til 2050, forsterke denne trykkreduksjonen.

    Lavt trykk fører til at injisert CO2 får lavere tetthet og krever større lagringsvolum. Dette kan øke risikoen for migrasjon fra Alpha- til Beta-strukturen nær Øygarden-forkastningen, noe som kan utfordre sikker lagring.

    I 2018 valgte Northern Lights Aurora fremfor Smeaheia blant annet på grunn av usikkerhet om lagringskapasitet under lave trykkforhold. Ifølge Sokkeldirektoratet bekrefter formasjonstrykkdata fra brønnene 32/7-1 og 32/4-4 noe redusert trykk i Cook- og Johansenformasjonene, med høyest trykkreduksjon i Sognefjordformasjonen.

    Dataene fra de nye brønnene kan være på å redusere usikkerheten rundt lagringskapasitet og eventuell migrasjonsrisiko. Fire injeksjonstester i hver brønn ga imidlertid positive resultater, noe som indikerer at reservoarene fortsatt er egnet for CO2-injeksjon.

    Fremgang til tross for kritikk

    Equinor har mottatt kritikk for å redusere ambisjonene i seneste energiomstillingsplan, men nyheten fra Smeaheia viser at selskapet fortsetter å ha fremgang på CO2-håndteringsfronten. Beslutningen om å investere i fase 2 av Northern Lights, der Equinor er partner sammen med Shell og TotalEnergies, understreker dette ytterligere.

    Equinor har tidligere uttalt at Smeaheia kan bli Norges største CO2-lageringsprosjekt, med årlige injeksjonsrater på opptil 20 millioner tonn CO2 (fase 2). Til sammenlikning vil Northern Lights lagre 5 millioner tonn CO2 per år i fase 2. Norges klimagassutslipp var i 2023 46,7 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

    Arbeidet med å modne frem Smeaheia understreker en trend innen CCS – prosjektene vokser i størrelse. For noen år siden omfattet et gjennomsnittlig CCS-prosjekt 1 million tonn per år, mens det nå gjerne planlegges for 5. Samtidig finnes det flere prosjekter på tegnebrettet som omfatter flere titalls millioner tonn CO2 per år, inkludert Smeaheia og de britiske prosjektene Teesside og Northern Endurance.

    Equinor har ambisjoner om å transportere og lagre 30 – 50 millioner tonn CO2 per år innen 2035.

    Smeaheia står frem som et avgjørende prosjekt for å nå denne målsetningen. Sokkeldirektoratet opplyser at dataene fra brønnene nå skal analyseres nærmere. Resultatene blir en del av grunnlaget for en fremtidig investeringsbeslutning.

    [i] Equinor boret en brønn i 2019 (32/4-3 S) som hadde som delmål å undersøke om området var egnet for CO2-lagring.

    RELATERTE SAKER

    Et vendepunkt innen CCS

    april 9, 2025

    Etablerer permanent seismisk overvåkningsstasjon

    mars 21, 2025

    Ser potensial for ny industri på sokkelen

    mars 19, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN
    LEGG IGJEN DIN KOMMENTAR Cancel Reply

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration
    May 23, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    Advarer om vårflom
    May 21, 2025

    Advarer om vårflom

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 
    May 20, 2025

    Elektrisitet kan bekjempe kysterosjon 

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.