Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Lynkurs i formidling
    Geoturisme

    Lynkurs i formidling

    Av Halfdan Carstensapril 28, 2016
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Geologene er ikke flinke nok til å fortelle det de vet. Geolog, forfatter og journalist Reidar Müller gir sju gode tips for å nå ut til allmennheten.
    Reidar Müller har drevet med formidling i mange år og på forskjellige plattformer. Nå er han skattet foredragsholder for dem som ønsker å lære mer om formidling av geologisk kunnskap. Her ser vi han på Leka, på besøk i ofiolitten som har blitt Geologisk nasjonalmonument. Foto: Halfdan Carstens

    Reidar Müller har drevet med formidling i mange år og på forskjellige plattformer. Nå er han skattet foredragsholder for dem som ønsker å lære mer om formidling av geologisk kunnskap. Her ser vi han på Leka, på besøk i ofiolitten som har blitt Geologisk nasjonalmonument. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Vi gjør en masse bra når det gjelder formidling av det vi kan, og vi kan mye, men vi er langt fra flinke nok til å komme i media.
    Reidar Müller peker på noe vi alle vet, men som vi ikke klarer å gjøre noe med, og statistikken er definitivt imot oss når vi teller antall oppslag i media.
    – Vi har Jørn Hurum blant oss, men vi blir vi grundig slått av biologene representert ved Dag Hessen. Fotballspillere og andre superkjendiser er selvsagt i en helt annen liga, smiler han, vel vitende om at geologene aldri når det nivået.
    Men det er ingen grunn til å gi opp. Geologen, forfatteren og journalisten har sju gode råd som han delte med de 50 deltakerne på geoturismekonferansen i Brønnøysund denne uken, der Norsk Geologisk Forening var arrangør. Konferansedeltakerne ble tatt med til Torghatten og Leka som begge tilhører Trollfjell Geopark.
    Her er du 7 tipsene om hvordan man kan oppnå suksess.
    En god historie

    Det er nok av muligheter, for eksempel «verdens dypeste  dinosaurfunn» som ble publisert i A-magasinet, «Norges eldste sandkorn» som NGU nådde bredt ut med, eller «gamle nyheter» som plutselig kan være aktuelle i lys av mediabildet, og her ble for eksempel historien som de som «graver etter monsterbølgen» rett etter tsunamien i 2004 godt timet.

    Det angår oss – og det angår samfunnet
    – Vi må ut med den kunnskapen vi har, for eksempel om skred, klima og «isen som varmer», og som har betydning for hverdagen vår.
    Mest, flest, best, ….
    Müller påpekte at publikum er opptatt av rekorder, hva som er størst, minst, osv., og han mente det er nok av muligheter i norsk geologi.
    Nærgeologi, de lokalhistoriske hemmelighetene
    Det er ikke bare på Hawaii at geologien er fascinerende. Det er bare å gå ut i det norske landskapet, og foredragsholderen har selv hatt suksess med tema som «Da Oslo gikk i luften», «Da Nordmarka eksploderte» og den journalistiske vrien om da «Bærum ble et vulkanhelvete».
    Geologiens kulturhistoriske betydning
    Müller påpekte at de fleste synes det er kjedelig med stein for steinens egen skyld. Men hvis vi er i stand til å se hvordan natur og kultur henger sammen med berggrunnen og løsmassene blir formidlingen mye enklere. Dette poenget illustreres veldig godt på Leka, Geologisk nasjonalmonument, der den skrinne berggrunnen ikke gir grunnlag for vegetasjon, mens de grønne jordene under marin grense ligger på tykke lag av marin leire.
    – Det er viktig å huske på at vår egen historie er bestemt ut fra den geologiske historien, påpekte foredragsholderen, og anbefalte geologene å ta i bruk dette virkemidlet når de forteller om sitt eget fag.

    Les mer om Leka:
    «En reise til Jordens indre»
    Geofunn: «Lekas røde indre»
    Les mer om Torghatten:
    GEO 08/2012: «Torghatthullet»

    Konflikter
    – Konflikter er alltid godt stoff, og her kan vi bruke diskusjonen om hvorfor vi har fjell i Norge. Et annet godt tema er selvsagt klima. Også her har geologene kunnskap fra tidligere tider som er verdt å formidle.
    Mediene liker meninger, vi må bare våge
    Den siste innfallsvinkelen som Müller tipset om er at mediene er glad i meninger. Det er bare å sette seg ned å skrive om saker der man har kunnskap.
    Flere må bidra
    Reidar Müller har hatt stor suksess som formidler av geofaglig kunnskap i aviser og tidsskrifter, og boka med smakebiter fra norsk geologi («Det som ble NORGE«) har gått som varmt hvetebrød. Nå er den også å finne som paperback. I tillegg er han en dyktig foredragsholder som heldigvis har blitt mye benyttet land og strand rundt.
    Vi trenger flere geologer som er like villige til å by på seg selv!

    Arnfinn Holand BF x 711
    Arnfinn Holand fra Leka Opplevelser guidet deltakerne på NGFs geoturismekonferanse i Norges geologiske nasjonalmonument, ofiolitten på Leka. Foto: Halfdan Carstens
    Dunitt x 711
    Dunitt (olivinsten) som kommer fra den aller nederste delen av jordskorpen, rett over mantelen og Moho, er egentlig grønn av farge. Men forvitring, oksidering av jernmineraler, gir den gule farge på overflaten. Her ser vi nordover fra vestsiden av øya. Foto: Halfdan Carstens
    Skilt Geologisk nasjonalmonument. x 711JPG
    Leka har blitt kåret til Geologisk nasjonalmonument og bruker denne statusen i markedsføringen. Leka er også med i Trollfjell geopark. Foto: Halfdan Carstens

     

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bømlo

    februar 3, 2025

    Gull: Gisna

    januar 6, 2025

    En visuell fornøyelse

    desember 6, 2024
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.