Det har vært et travelt år for Nordic Mining. Gruveselskapet har jobbet med å sikre finansiering til full utbygging av Engebøprosjektet som etter planen skal produsere rutil og granat i 39 år.
I forbindelse med rapporten for årets tredje kvartal oppsummerer selskapet aktivitetene, og kommer samtidig med en gladnyhet til sine aksjonærer. Basert på oppdaterte data og forventninger, primært knyttet til råvarepriser, har Nordic Mining regnet seg frem til at den kommende gruven i Sunnfjord kommune vil bli langt mer lønnsom enn tidligere antatt.
Nåverdien av gruveprosjektet har blitt oppjustert fra 260 millioner amerikanske dollar (USD) til 453 millioner USD, noe som tilsvarer om lag 4,6 milliarder kroner eller en økning på mer enn 70 prosent.
Tilbakebetalingstiden for prosjektet er nå beregnet til 4 år fra produksjonsstart, og total operasjonell kontantstrøm er ventet å bli 2,5 milliarder USD (25,7 milliarder kroner).
Prosjektet er fortsatt ikke fullfinansiert, men selskapet har så langt sikret ca. 75 prosent av drøyt 200 millioner USD i gjenstående oppstartskapital.
Geo365.no: Sikrer 600 millioner kroner til Engebøutbygging
Nordic Mining startet med tidlig grunnarbeid (bygging av vei, fjerning av gamle konstruksjoner etc.) i april i år. Mer grunnarbeid og fundamentering vil begynne i november og desember.
Selskapet nevner videre i rapporten at de vant gjennom med ankesaken mot Arctic Mineral Resources (AMR) i Borgarting lagmannsrett.
Les mer om konflikten her: Kinkig strid om mineralrettigheter
AMR hevdet imidlertid å selv ha fått til en delvis seier der de vant frem med at granat tilhører grunneier (som AMR representerer), og ikke Nordic Mining. Nordic Mining skriver at de er forberedt på å forsvare seg juridisk skulle det bli nye runder i retten.
Geo365.no: Uavklart om gruverettigheter
Nordic Mining bekrefter tidligere anslag om gruveoppstart i 2024.
I verdensklasse
I 2020 publiserte selskapet sin endelige mulighetsstudie som beskriver et gruveprosjekt i verdensklasse. Forekomsten i Sunnfjord kommune i Vestland er blant verdens rikeste med hensyn på rutilinnhold, og inneholder også økonomisk utvinnbare granatressurser.
I etterkant har de forbedret prosjektet ytterligere med hensyn på investeringskostnader, miljøavtrykk, arealbruk og bruk av kjemikalier. Den oppdaterte mulighetsstudien ble publisert i mai 2021.
Rutil- og granatmineralene utgjør en del av bergarten eklogitt og de nåværende ressursene skal etter planen utvinnes og prosesseres over 39 år. Det inkluderer ikke selskapets «indikerte ressurser». Detaljboring av disse kan bidra til forlenget gruveoperasjon.
Rutil brukes som råstoff til fremstilling av titan, samt som fargestoff til blant annet maling og papir. Granat brukes blant annet til vannrensing og slipe- og skjæreprosesser.