Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Nytt samarbeid på gigantforekomst
    Bergindustri

    Nytt samarbeid på gigantforekomst

    Av Ronny Setsåjuli 5, 2024
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Leteselskapet Norge Mineraler inngår et partnerskap der målet blant annet er bedre utnyttelse av avgangsmassene for mineralprosjektet i Eigersund. Nylig ble ressursene oppdatert til hele 4,5 milliarder tonn fosfat-, vanadium- og titanholdig malm.

    De seneste årenes boringer har ledet til en mineralforekomst i verdensklasse i Eigersund. Storeknuten i bakgrunnen. Foto: Norge Mineraler

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Norge Mineraler, datterselskapet til Norge Mining, melder at de har inngått en intensjonsavtale om samarbeid med finske Betolar. Betolar utvikler teknologiløsninger innen bergverks- og metallindustrien for mer bærekraftige løsninger, inkludert reduksjon av avfall og karbonutslipp.

    – Norge Mineraler har en klar visjon om å drive den mest miljøvennlige og bærekraftige mineralvirksomheten for de kritiske og strategiske råvarene vanadium, fosfat og titan. Samarbeidet med Betolar er et naturlig skritt mot den visjonen, uttaler Olav Skalmeraas, administrerende direktør i Norge Mineraler AS.

    Norge Mineraler har i løpet av få år definert en forekomst i verdensklasse i Eigersund kommune.

    Inntil nylig var ressursestimatet for Storeknuten-, Øygrei- og Skeipstad-forekomstene ca. 3,3 milliarder tonn fosfat-, vanadium og titan-holdig malm. Sent i juni presenterte selskapet et oppdatert estimat: De tre forekomstene er nå anslått å holde 4,5 milliarder tonn malm, hvorav Storeknuten utgjør ca. 3,2 milliarder tonn. Ressursestimatet følger den vedtatte rapporteringsstandarden JORC, og ressursene er definert som enten indikerte eller utledede (measured/inferred).

    Kartografi: Norge Mineraler

    Selv etter flere runder med oppjusteringer av ressursene, ser selskapet fortsatt stor oppside i prosjektet. De smått imponerende 4,5 milliarder tonnene malm kan være toppen av isfjellet. Norge Mineraler vurderer at det i den nordlige delen av Bjerkreim-Sokndal-intrusjonen kan være mer enn 70 milliarder tonn bergarter som fører fosfat, vanadium og titan.

    Selskapet påpeker at malmkroppene, som også inneholder jern, er såpass konsistente at ytterligere oppgradering av ressursene ikke er nødvendig for videre tekniske studier.

    Norge Mineraler, som også i juni meldte at de har blitt tildelt utvinningsrettigheter av Direktoratet for mineralforvaltning, skriver at de har ambisjoner om operasjonell drift tidligst i 2028. Prosjektet skal være blant de første som kan dra nytte av regjeringens prioritering for kritiske mineralprosjekter (fast track), som innebærer kortere behandlingstid.

    De tre mineralressursene fosfat, vanadium og titan er alle definert som kritiske råmaterialer av EU, og om leteselskapet kan lede prosjektet frem til produksjon, kan Norge bli en stor leverandør av disse råmaterialene for unionen.

    Leteprosjektet befinner seg i Bjerkreim-Sokndal-intrusjonen i Sørvest-Norge, som har blitt studert av Norges geologiske undersøkelse (NGU) og andre forskere. Norge Mineraler har fokus på Bjerkreim-delen av intrusjonen, som danner en stor synklinal traustruktur. Denne delen strekker seg ca. 20 km nordvest-sørøst og opptil 10 km nordøst-sørvest. Den er kjent for å gå flere kilometer dypt.

    Bjerkreim-Sokndal-intrusjonen tilhører Rogaland Anortosittprovins, som består av anortositter og norittiske intrusjoner dannet for mellom 920 og 930 millioner år siden. Store masser av smelter fra dypt i jordskorpen trengte seg opp til høyere nivå i etterkant av Den svekonorvegiske fjellkjededannelsen.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.