Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » To store funn
    Olje og gass

    To store funn

    Av Halfdan Carstensjanuar 28, 2015
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Det ble kun gjort to olje- og gassfunn av en viss størrelse i fjor. I beste fall ble det likevel påvist mer olje og gass i de 22 funnene enn det vi produserer i løpet av ett år.
    Mange av de små funnene på norsk sokkel i fjor var i nærheten av eksisterende infrastruktur, og det er derfor godt mulig at de kan bli satt i produksjon. Foto: Halfdan Carstens
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Leteaktiviteten er fortsatt høy på norsk sokkel, fortalte direktør Bente Nyland i Oljedirektoratet da hun presenterte «Sokkelåret 2014» for pressen i midten av januar.

    Det ble påbegynt 56 letebrønner (41 undersøkelsesbrønner («wildcats») og 15 avgrensningsbrønner), og det er det tredje høyeste tallet noensinne. Rekorden er fra 2009 med 65 letebrønner.

    Nyland la til at det foreløpig er innmeldt 40 letebrønner for i år. Så til tross for lav oljepris på begynnelsen av året, ser det ikke helsvart ut. En viss nedgang er imidlertid forventet uavhengig av fallet i oljeprisen. Årsaken er at Statoil har avsluttet borekampanjen i Barentshavet (GEO 08/2014; «Ingen suksess i Barentshavet»), samt at Statoil og Lundin har avsluttet avgrensningen av Johan Sverdrup-funnet. Det forventes for øvrig en PUD for dette gigantfunnet tidlig i år.

    Bare to store funn

    Det ble kun gjort to skikkelige funn i fjor. Til gjengjeld hører disse med blant de 30 største funnene i verden i 2014. Pil i Norskehavet (GEO 08/2014; «A company maker») og Alta i Barentshavet, med henholdsvis VNG Norge og Lundin Norway som operatør, kan øke Norges oljereserver med opp mot 500 millioner fat hvis de mest optimistiske prognosene slår til.

    Alta var det suverent største med utvinnbare reserver som kan overstige 300 millioner fat olje og 100 millioner fat o.e. med gass. Oljen ligger i kalkstein tilhørende den permiske Gipsdalengruppen. En avgrensningsbrønn på funnet Gohta som ble gjort i 2013 (GEO 07/2013; «Gamle ideer – ny teknologi») bekreftet de tidligere reserveestimatene på dette funnet.

    Pil har potensielt utvinnbare oljereserver på 130 millioner fat samt noe gass. Det fine er at funnet er en «company maker» for operatøren VNG Norge så vel som partnerne Spike Exploration, Rocksource og Faroe Petroleum.

    VNG boret også naboprospektet Bue og gjorde et lite funn kloss opp til Pil. Selskapet har i år planlagt flere undersøkelsesbrønner i nærheten, der hensikten er å uteske det totale ressurspotensialet i lisensen.

    Ingen av de øvrige 20 funnene har reserver som automatisk løfter dem inn i rekken av utbyggingskandidater. Hanssen (7324/7-2) i Barentshavet har i henhold til de siste beregningene reserver på drøyt 40 millioner fat, i beste fall (det lave anslaget fra Oljedirektoratet er 15 millioner fat).

    Statoil har på sin side gjort et gassfunn i Bjørnøybassenget i Barentshavet (Pingvin/7319/12-1; GEO 07/2014; «Pingvinen som halter») som kan ha «utvinnbare» reserver på 125 millioner fat o.e. Det gjenstår imidlertid å se om gassen faktisk kan utvinnes, nettopp fordi funnet ligger i Barentshavet uten nærliggende infrastruktur. Statoil har selv vært negativ, mens partneren North Energy ønsker å opprettholde håpet om at funnet kan være kommersielt.

    1600x250 HH 01

    Nye funn erstatter produksjonen

    Status for fjoråret er at det kan ha blitt påvist opp til 1165 millioner fat o.e (utvinnbart) fra 73 felt. Det meste er olje, og i følge Oljedirektoratet er det høye anslaget 690 millioner fat.

    Til sammenligning var produksjonen i fjor 550 millioner fat. Det er derfor en mulighet for at fjorårets leteinnsats har gitt mer tilbake enn det som ble produsert. Nye oljefunn kan altså ha erstattet det vi produserte, men det betinger at de optimistiske anslagene for reservetilveksten slår til. For ordens skyld: Oljedirektoratets lave anslag er 250 millioner fat. Altså bare halvparten av det vi produserte.

    Norges eget forbruk av olje er omtrent 88 millioner fat per år, eller omtrent like mye olje som det produseres over hele verden i løpet av én dag.

    Totalt ble det altså gjort 22 funn, og Nyland gjorde i sin presentasjon et poeng av at funnraten var omtrent 50 prosent (basert på 41 undersøkelsesbrønner), men dessverre var det en overvekt av tekniske funn, hvorav mange kanskje aldri vil bli satt i produksjon. Det er imidlertid håp for de funnene som er feltnære, noe som gjelder for funnene i Nordsjøen.

    Rett etter Oljedirektoratets presentasjon kom Det norske med nyheten om at selskapet setter to små funn i nærheten av Alvheim i produksjon, og det til tross for at de utvinnbare reservene kun er ni millioner fat o.e. Det hadde selvsagt aldri gått om det hadde vært nødvendig med en selvstendig utbygging.

    «Det er 79 felt i drift på norsk sokkel i dag. Dette er lønnsomme felt der staten og selskapene tjener penger, og slik vil det fortsatt være, selv om oljeprisen skulle synke ytterligere

    Bente Nyland

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.