Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Pingvin – godt geologisk arbeid
    Olje og gass

    Pingvin – godt geologisk arbeid

    Av Guest Authoroktober 6, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Det er overaskende hvordan dette funnet av gass blir omtalt i «oljå», og især i geo365.no, tatt i betraktning av at det er påvist en ny letemodell.
    Snorre Olaussen er professer ved UNIS og har lang erfaring fra norsk sokkel som petroleumsgeolog i flere oljeselskaper. Foto: Halfdan Carstens
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Det er nylig gjort et særdeles interessant funn i Barentshavet. Men det det mest bemerkelsesverdige synes å være: «To EM or not to EM,  that’s the question».

    «Tror på tørr brønn».

    «Borer på feil sted».

    «Am i wrong?».

    Pingvin (7319/12-1) er ikke noe stort funn. Basert på Oljedirektoratets estimater snakker vi i beste fall om nærmere 20 milliarder kubikkmeter gass. Lengre sør på norsk sokkel ville slike størrelser blitt betraktet som drivverdig. Rundt for eksempel Snøhvit, Åsgard eller Åsta Hansen ville dette vært storveis.

    Det er derfor manglende infrastruktur i Barentshavet som gjør at vi kun snakker om et teknisk funn.

    Men det mest spennende, så vidt jeg kan se i pressemeldingen fra Statoil, er at selskapet har testet en ny letemodell. Oljedirektoratet definerer en letemodell på denne måten: «En bekreftet letemodell kjennetegnes ved et funn som har påvist produserbar petroleum. Det er ikke en forutsetning at funnet må være lønnsomt».

    Dette vil jeg tro er godt nytt for vestmarginen, og Statoil skal ha kreditt for godt geologisk og geofysisk arbeid, med eller uten EM, å ha bekreftet en letemodell i tidlig paleocen eller sen kritt sandsteiner (Torsk– eller Kveiteformasjonen). Med dette er det nå påvist hydrokarboner i et mangfold av epoker i Barentshavet. Det bør love godt for framtiden.

    Dette funnet viste etter sigende ikke EM-utslag og viser vel at som alle andre indirekte hydrokarbon indikatorer at det er begrensninger. Jeg følger opp Mjelde sin kommentar 11.09.14 på geoforskning.no  (EM versus seismikk) at å blindt gjette funn/ikke funn basert på EM i et nytt område blir neppe eneste  rette vei for å kartlegge ressurser in nye (frontier)-områder.

    Kreative geologiske konseptuelle modeller, med optimal geofysisk og geologisk data og kunnskap, kombinert med kraftfulle arbeidsstasjoner, fungerer fortsatt. Slik som Statoil har vist med denne brønnen.

    SNORRE OLAUSSEN, Professor i arktisk geologi

    UNIS/ARCEx

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Jonny Hesthammer on oktober 6, 2014 20:55

      Gode poenger av Snorre. Her er noen avklarende punkter/tilføyelser fra min side:
      1) Norge har mange meget dyktige letegeologer, inklusiv i Pingvinlisensen. Takk og pris! Ellers hadde nok kommersiell funnrate for letebrønner på norsk sokkel de siste årene vært mye lavere enn nåværende 24%. Vi skal være stolt over den fagkompetansen vi besitter.
      2) Det er kjempespennende at man har fått bekreftet en ny geologisk letemodell i Barentshavet. Det åpner for nye muligheter i nye områder. Det er bra for nasjonen.
      3) Og hvis noen mot formodning skulle lure: Det er absolutt ingen tvil om at det eksisterer en flott EM anomali i tilknytning til Pingvinstrukturen. I forkant av boring så tydet det meste på at anomalien skyldtes hydrokarboner. EM modellering (gjort i forkant av boring) viser at anomalien passer med ca. 75 mmboe, noe som ser ut til å stemme bra med funnet som er gjort. Dette volumet er imidlertid dessverre ikke kommersielt der det ligger. Det indikerte EM data før boring og det indikerer EM data også etter boring.
      4) Pingvinbrønnen er boret utenfor den observerte EM-anomalien, noe som er årsaken til mine uttalelser i forkant av boring. Plasseringen er sannsynligvis gjort i et forsøk på å påvise kommersielle hydrokarbonvolum (inklusiv en oljesone under gassen) og geologene i Statoil hadde helt sikkert gode grunner for sitt valg.
      5) Det er imidlertid høyrisikosport å bore rett utenfor EM anomalier. Det viser publiserte empiriske data godt, men det kan sikkert likevel være gode grunner for å gjøre det. De fleste brønner som bores utenfor EM-anomalier er enten tørre eller finner kun mindre mengder hydrokarboner (som Byrkje, Heilo, Phoenix og Wisting Alternative). Det blir derfor veldig spennende å se resistivitetsloggen fra selve Pingvinbrønnen for å vurdere om observert mengde gass stemmer med resistivitetsresponsen fra EM. Jeg vil tro den gjør det, og blir overrasket om det er 15 m net pay med høy gassmetning (og dertil høy transvers resistivitet) i brønnen.
      6) Når brønnen påviste gass, så ble det også sannsynliggjort at EM-anomalien updip for brønnen skyldes gass. Selv en meget tynn gassone i brønnen ville vist dette. Men vi må skille mellom mengde gass på toppen av strukturen og den mengde som er observert i brønnen og tilhørende EM responser.
      7) Det jeg nå gjerne vil ha et svar på er om observert mengde gass i brønnen samsvarer med minimal EM respons ved brønnlokasjon. Det vil jo tiden vise og det blir kjempespennende å følge caset videre. I mellomtiden ser det ut som vi omsider har fått i gang en debatt. Det er bra!

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?
    May 16, 2025

    Grønland eller Grønnland: Hva skjer med innlandsisen under global oppvarming?

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene
    May 16, 2025

    Hva klimaendringene kan fortelle oss om istidene

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene
    May 14, 2025

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.