Aker BP er positiv til en mulig åpning for letelisenser til havbunnsmineraler slik at kommersielle aktører kan drive kunnskapsinnhenting om miljømessige forhold og ressursgrunnlag.
Det skriver Aker BP i en pressemelding som ble publisert 21. februar, én uke etter at NRK litt upresist skrev at «Aker BP heller ikke interessert i havbunnsmineraler«.
Selskapet informerer samtidig at det ikke har tatt noen beslutning om hvorvidt det vil søke dersom det åpnes for letelisenser.
Aker BP er imidlertid involvert i flere prosjekter for å nettopp øke kunnskaps- og beslutningsgrunnlaget.
Dette inkluderer prosjektet Havbunnsmineraler – Akselererer energiomstillingen der 15 selskaper og fagmiljøer deltar. Målet for prosjektet, som sikret seg finansiering i desember, er å etablere et grunnlag for en helhetlig verdikjede for havbunnsmineraler i Norge.
Prosjektet har fått støtte slik at prosjektpartnerne kan utvikle verktøy og teknologi som vil minimere fotavtrykket og redusere utslippene i alle ledd.
Geoforskning.no: Millionstøtte til havbunnsmineraler
Deep Sea Minerals 2023
Licence to Operate – Securing Minerals for the Green Shift – Technology & Innovation
Bergen 5. – 7. desember 2023
Det ble nylig også klart at Aker BP som en del av et internasjonalt konsortium deltar i prosjektet ESG Handbook.
«Håndboken» er tenkt etablert som en veileder og felles metodikk for industrien som jobber med dyphavsmineraler, som forteller hvilke temaer som skal innrapporteres og hvordan. Målet er transparent og enhetlig rapportering, som gir ESG-forbedringer og sikrer finansiering av de beste prosjektene.
I dette prosjektet deltar for øvrig også Equinor, som nylig uttalte at «havbunnsmineraler ikke er en del av Equinor sin strategi eller satsingsområder».
geo365.no: Equinor melder seg ut
«Leting etter havbunnsmineraler krever at norsk oljeteknologi blir utnyttet til fulle, og for å øke kunnskapen om miljøet i dyphavet er det helt nødvendig at industrien investerer.»
geo365.no: Bare industrien kan tette hullene
Aker BP skriver videre i pressemeldingen at de avventer regjeringens oppsummering av den pågående høringsrunden, og at:
Dersom det blir en åpning for letelisenser, vil vi vurdere deltagelse for å fremskaffe data rundt ressurspotensialet, økonomi og miljøpåvirkning. Dette vil i så fall være i tråd med vår strategi, hvor vi i tillegg til å produsere olje og gass med industriledende, lave utslipp og skape betydelige inntekter for eiere og staten skal bidra med kunnskap, data og erfaringer til nye bransjer.
Den pågående høringsrunden kom i kjølvannet av konsekvensutredningen som Olje- og energidepartementet la ut i fjor høst. Intensjonen er å legge frem en stortingsproposisjon om åpning av norsk sokkel for mineralvirksomhet denne våren.
Det er en drøy måned siden Oljedirektoratet slapp den etterlengtede ressursvurderingen for mineraler i dyphavet.
En nøktern fremstilling til tross, anslagene viser at norsk sokkel har et stort potensial hva gjelder metallforekomster, hvorav mange av metallene vil spille en viktig rolle og kunne bli svært etterspurt i det grønne skiftet (fornybar energiproduksjon og elektrifisering av mobilitetsløsninger).
geo365.no: ODs unnlatelsessynd