Nordic Mining har hentet et gammelt mineralprosjekt opp fra skrivebordsskuffen og melder at de har inngått en samarbeidsavtale med et ikke navngitt multinasjonalt mineralselskap for leting og utvikling av Nesodden kvartsforekomst i Kvinnherad kommune i Vestland.
Selskapet gjennomførte boringer på forekomsten i 2015, og Norges geologiske undersøkelse (NGU) har tidligere gjort kartlegginger i området. Forekomsten opptrer som en åre av massiv kvarts i en skogkledd bratt fjellside over Sildafjorden og opptrer over en lengde på 580 meter og en bredde på ca. 12 meter, i henhold til NGU-rapporten.
Analyser av borekjernene bekreftet at kvartsen er svært ren (opptil 99,9987 prosent silisiumdioksid, SiO2, etter prosessering). Slik høyren kvarts kan brukes til høyteknologiske formål som elektronikk og solceller.
Nordic Mining har så langt beregnet ressursen til godt og vel fire millioner tonn. De to selskapene skal nå utføre ytterligere leteaktiviteter, samt gjennomføre testprosessering av kvartsen for å vurdere en videre utvikling av forekomsten.

En omfangsstudie (scoping study) fra 2012 har indikert at en småskala drift av forekomsten kan være lønnsom, ha et begrenset miljøavtrykk og gi arbeidsplasser til 30 – 40 personer.
EU har definert silisium(metall) som et kritisk råmateriale for unionen, og norske Elkem leverer om lag 30 prosent av alt silisium som brukes i det europeiske markedet.
geo365.no: Har fortsatt tro på sameksistens
Avtalen om videreutvikling av kvartsforekomsten kommer etter at Nordic Mining de seneste årene har fokusert alle sine ressurser på å utvikle rutil- og granatgruva i Engebøfjellet i Sunnfjord kommune.
Tidligere i år meldte Nordic Mining at gruva er fullfinansiert, og produksjonen skal etter planen starte sent neste år. Gruva skal etter nåværende plan være virksom i 39 år, både som dagbrudd og underjordisk.
Rutil brukes som råstoff til fremstilling av titan, samt som fargestoff til blant annet maling og papir. Granat brukes blant annet til vannrensing og slipe- og skjæreprosesser.