Staoil har gjort et lite gassfunn på prospektet Blåmann i Barentshavet.
Foreløpig beregning av størrelsen på funnet antyder mellom 2 og 3 milliarder kubikkmeter utvinnbar gass (opp mot 20 millioner fat oljeekvivalenter).
Funnet kan likevel være kommersielt ettersom det kan bli knyttet opp til eksisterende infrastruktur på Snøhvit-feltet.
I forkant av boringen mente flere eksperter at det kunne bli gjort et betydelig funn. Årsaken var en sterk EM-anomali over prospektet («Tror på funn«, «Klokkertro på funn«).
Uten at vi har sett data, er det nå rimelig å anta at EM-anomalien har større utstrekning enn selve gassakkumulasjonen. I så fall må anomalien ha en annen geologisk forklaring enn hydrokarboner.
EMGS kommenterer utfallet av brønnen på denne måten:
«We want to congratulate Statoil and its partners with the discovery. Disappointingly it was not an oil discovery, but the result shows that there is more to find in the Hammerfest basin. Although the CSEM data was not used to place the well, we are certain that CSEM can be used for further appraisal of the discovery and the general assessment of the prospectivity in the area. »
Primært letemål for 7121/8-1 var å påvise petroleum i reservoarbergarter av mellomjura alder i Støformasjonen. Brønnen påtraff en gasskolonne på 23 meter i sandsteiner med moderat reservoarkvalitet.
I sekundære letemål i Fruholmen- og Snaddformasjonen ble det påtruffet flere intervaller med vannfylt sandstein med moderat reservoarkvalitet.
Oljedirektoratets pressemelding.
1 kommentar
Bra det ble et funn, men kjedelig at det ikke var større. Det er litt vanskelig for oss som ikke sitter på EM dataene å forstå resultatet i lys av studier i forkant. Kanskje EMGS kunne sagt noe om styrken på anomalien og hvordan funnet henger sammen med EM-responsen? Hvorfor trodde man på et større funn enn det som ble gjort? Og hva tror man nå? Alle disse datapunktene gir jo svært verdifull informasjon når det skal bores etter mer olje og gass i Barentshavet.